Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A svájci külügyminisztérium szerdán azt közölte, ők nem értesültek a Ryanair légitársaságot érintő semmiféle pokolgépes fenyegetésről - írta meg a 444.hu. Márpedig ezzel az indokkal magyarázza Fehéroroszország, hogy Aljakszandr Lukasenka elnök utasítására leszállásra kényszerítették a légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát, melynek fedélzetén egy fehérorosz ellenzéki aktivista is utazott.

Lukasenka szerdán a minszki parlamentben azt mondta: figyelmeztető üzenet érkezett Svájcból arról, hogy a Ryanair ír légitársaság járatának fedélzetén pokolgép van. A fehérorosz államfő arról beszélt, hogy a fenyegető üzenetet megkapta egy időben a minszki, az athéni és a vilniusi repülőtér is.

Azzal, hogy két európai uniós ország között közlekedő repülőgépek kényszerített földre a fehérorosz rezsim, nemzetközi válsággá szélesítették az ország belpolitikai háborúját - vélik belorusz ellenzékiek. A fehérorosz illiberális rezsim elindul az Észak-Koreára jellemző önkény irányába, az EU-nak ez már biztonságpolitikai probléma és erős lépést várnak az uniótól - írtuk az ügyről a nemzetközi visszahangot összegezve. 

Az ügybe a NATO is belépett, miután a Lisszabonban tartózkodó Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatóján a fehérorosz politikai foglyok - köztük a hétvégén őrizetbe vett Raman Prataszevics újságíró - szabadon bocsátására szólított fel. Szerinte nemzetközi vizsgálatra van szükség ezzel az elfogadhatatlan incidenssel kapcsolatban. Stoltenberg támogatásáról biztosította az Európai Unió Fehéroroszországgal szembeni szankcióit.