Külön részen ülnének a svájci éttermekben és szállodákban a koronavírus ellen beoltottak és azok, akik nem kértek a vakcinából - írja a thelocal.com. Számos vállalkozás már külön területeket alakított ki annak érdekében, hogy ne vegyüljenek az oltottak az oltatlanokkal.

A svájci közszolgálati rádió és televízió (SRF) étkezdéjében például már külön területet kerítettek el az igazolvánnyal rendelkezőknek, egy berni hotel viszont megköveteli vendégeitől, hogy a csuklójukon meghatározott színű karkötőt viseljenek aszerint, hogy oltottak, gyógyultak vagy negatív teszttel rendelkeznek.

Svájcban szeptember 13-óta nem lehet védettségi igazolás vagy negatív teszt felmutatása nélkül bárokba, éttermekbe menni. A lap szerint éppen ezért tartják fontosnak, hogy azok is beülhessenek egy vacsorára, akik nem kértek a koronavírus elleni védőoltások valamelyikéből.

A lap kiemeli: az intézkedés se nem illegális, se nem diszkriminatív. A kormány által hozott döntés viszont a lakosság jelentős részét megakadályozza abban, hogy igénybe vegyék azokat a gasztronómiai szolgáltatásokat, amelyeket korábban gond nélkül élvezhettek. A jelenlegi szabályok értelmében a Covid-igazolvánnyal nem rendelkezők csak a kinti teraszokon foglalhatnak helyet, ami a jövedelmező téli szezonban komoly bevételkiesést hozhat a svájci éttermeknek és hoteleknek.