A Svájci Nemzeti Bank hivatalosan is bejelentette, amit amúgy is sejteni lehetett, miszerint hatalmas összegben beavatkozott az első félév során, hogy gátját szabja a féktelen frankerősödésnek. A jegybank 90 milliárd frank (kb. 30 ezer milliárd forint) értékben interveniált az év első hat hónapja során, ami az ország össztermékének 13 százaléka.

Különösebb hatása nem sikerült elérni, idén a frank így is 5 százalékot erősödött a dollárral szemben, aminek fájdalmas hatása volt a svájci gazdaságra, a második negyedévben több mint 8 százalékos zsugorodást kellett elkönyvelni.

Ezzel Svájc bőségesen kimeríti az Egyesült Államok árfolyam manipulátor országokra vonatkozó kritériumait, kérdés, hogy rá is aggasztja-e ezt a bélyeget az országra - mondja Francesco Pesole,az ING stratégája.

Svájc már januárban felkerült a megfigyelési listára, mivel a három feltételből kettőnek megfelelt: jelentős kereskedelmi többlete volt az Egyesült Államokkal szemben és a folyó fizetési mérlege is többletes volt.

A harmadik feltétel a GDP 2 százalékát meghaladó árfolyam.intervenció, ezt az első félévben a közölt számok szerint jócskán túllőtték.

Ez jár a manipulátoroknak

Komoly stigmának tűnik, ha az USA kormányzata ilyen besorolást ad egyes országoknak, azonban ez is leginkább egy tetszőlegesen alkalmazott politikai eszköz. Jól mutatja mindezt, hogy jelenleg egyedül Kínát minősítik hivatalosan manipulátornak, noha az ázsiai ország csak a háromból egy kritériumnak felel meg. Donald Trump kormánya ezt is nyomásgyakorlási eszközként használta a kereskedelmi háborúban, ami a járványválság miatt már lényegében feledésbe merült.

Közben Vietnám, Tajvan és Thaiföld mind kimerítik az előfeltételeket, azonban az USA várhatóan igyekszik a régióban megtartani támogatóit Kínával szemben, így ezek az országok elkerülhetik a megbélyegzést.

Pesole elmondása szerint a manipulátor címke nem érezteti azonnal hatását, az USA ilyenkor biztosít időt a tárgyalásokra, esetleges korrekciókra, csak ezt követően jöhetnek olyan büntető intézkedések, mint a védővámok, vagy egyes országok vállalatainak kizárása az amerikai kormányzati megbízásokból.

Egy ilyen lépést Svájc megérezne, de aligha lenne végzete döfés az áruforgalomban, lévén az ország az USA 15-ik legnagyobb kereskedelmi partnere nagyjából 65 milliárd dollárnyi kétoldalú kereskedelemmel. Más kérdés a nagyjából ezermilliárd dollár értékű svájci pénzpiaci befektetés, ami már az USA kormányzatát is elgondolkodtatja egy nyílt konfliktus felvállalása előtt.

Az is elképzelhető, hogy az USA csak év végén jelenteti meg az idevágó jelentést, amikor már az is lehet, hogy megválasztottak egy másik elnököt, ami szintén változtat a feltételeken.

Erősödésnek indulhat a frank

Az ING várakozás szerint a manipulátor címkének sokkal inkább lehet pénzpiaci hatása, amennyiben a befektetők elkezdenek bevásárolni a frankból.

A svájci jegybanknak állandó problémája, hogy ne engedje túlságosan megerősödni a frankot, lévén azzal jelentősen rontja a belföldi cégek, elsősorban az exportőrök lehetőségeit. Mivel a svájci frank az alapvető menekülő deviza, ez különösen válságok idején jelent nehéz feladatot. Mindezt úgy, hogy Svájc adja világon a legalacsonyabb kamatot -75 bázis ponttal.

A spekulatív befektetők arra számíthatnak, hogy egy elfajuló vita esetén a svájci jegybank kénytelen lesz felülvizsgálni az árfolyamkövetési feltételeit, és engedni egy erőteljesebb frankerősödést. Pesole szerint ezzel beindulhat egy erőteljesebb frankfelvásárlási hullám a spekulatív befektetők között, ami abba kellemetlen helyzetbe hozza a központi bankot, hogy újabb intervenciókat kell végrehajtania, nem sokkal azután, hogy megbélyegezték, mint manipulátort.