Vonakodva, de Svájc is csatlakozott az Oroszországra és az ott élő oligarchákra kivetett nyugati szankciókhoz. A bankjairól híres államban pedig meg is lett az eredménye az üzletemberek, orosz állami cégek vezetőinek, valamint politikusok titkos bankszámláinak befagyasztásának, tovább a vagyontárgyak zár alá vételének: összesen 7,5 milliárd franknyi, azaz 2800 milliárd forintnyi vagyont foglaltak le. (Összehasonlításképpen a magyar költségvetés kiadási főösszege 25 052 milliárd forint volt 2021-ben, vagyis ennek kicsit kevesebb mint a tizedét foglalták le a svájci hatóságok.)

A vagyontárgyak között négy svájci kantonban befagyasztott bankszámlákon és ingatlanokban lévő nagy mennyiségű készpénzek szerepelnek – mondta Bollinger egy berni sajtótájékoztatón a Reuters szerint

A csütörtöki jelentés növekedést jelent a két héttel ezelőtti adatközléshez képest, amikor Bollinger azt mondta, hogy Svájc mintegy 5,75 milliárd svájci frank (2140 milliárd forint) értékben fagyasztott be orosz vagyont.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt hónapban nyomást gyakorolt Svájcra – amely a moszkvai elit kedvelt célpontja és az orosz vagyon egyik menedéke –, hogy gyorsabban azonosítsa és fagyassza be több száz szankcióval sújtott orosz magánszemély vagyonát. Bollinger elmondta, hogy svájci tisztviselők szerdán találkoztak az ukrán kormány képviselőivel, hogy megvitassák a szankciók végrehajtását, de részleteket nem közölt.

Hivatkozott a Svájci Bankszövetség becslésére, amely szerint 150-200 milliárd frank (55 850-74 500 millirád forint) értékű teljes orosz vagyon van svájci bankokban. Viszont Bollinger hangsúlyozta: nem minden orosz személyt szankcionálnak. "Jelenleg valamivel kevesebb mint 900 emberről van szó" – tette hozzá.

„Ahogy azt el lehet képzelni, gyakran nagyon bonyolult meghatározni a tényleges tulajdonos. A pénzeszközöket ezért részben ideiglenesen zárolják a bankok. A bejelentett összegek csak pillanatfelvételek” – ismertette az eljárást, melyben szerinte eleinte több vagyont zárolnak, mint amennyit jogosultak lennének, később ezért egyes tételeket fel kell majd oldaniuk.

Összesen 38 milliárd dollárt, azaz átszámítva közel 13 ezer milliárd forintnak megfelelő összeget veszített a 10 leggazdagabb orosz pénzember 2022 március végéig az ukrajnai invázió miatt hozott nyugati szankciók eredményeként - számolta össze a Blochamps Capital tanácsadó cég. További részleteket itt olvashat.