Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a CBS televíziónak adott interjúban azt mondta: folyamatosan egyeztet a pénzügyi felügyeleti szervekkel a helyzet kezeléséhez szükséges lépésekről, de hozzátette, hogy nem terveznek állami segítséget nyújtani az SVB-nek.

A tárcavezető igyekezett eloszlatni azokat a félelmeket, hogy az amerikai történelem második legnagyobb bankcsődje a teljes pénzügyi rendszert megrendítheti, és a 2008-ashoz hasonló állapotokhoz vezethet.

Janet Yallen azt is kijelentette, hogy a helyzet eltér a 2008-astól, az amerikai bankrendszer biztonságos és jól tőkésített, aggodalom a betétesek vagyona iránt van, a tervezett lépések is erre koncentrálnak.

A pénzügyminiszter a bankcsőd elsődleges okaként a magas kamatokat jelölte meg, ami annak a következménye, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) folyamatosan emeli az irányadó kamatlábat.

A kamatemelés az infláció elleni küzdelem egyik legfontosabb eleme, viszont a bankok számára kötvények és jelzálog alapú értékpapírok értékvesztéséhez vezetett, aminek az SVB különösen kitett volt.

A Szilícium-völgy már Joe Bidennél jajveszékel

Szombaton Kalifornia kormányzója Joe Biden amerikai elnökhöz fordult segítségért. Gavin Newsom azzal indokolta az elnöki beavatkozás szükségességét, hogy nem csak munkahelyeket és emberek megélhetését kell megvédeni, de Kalifornia teljes innovációs ökoszisztémáját.

A két nap alatt összeomlott pénzintézet ügyfelei elsősorban vállalkozások, főként technológiai cégek, kockázati tőkebefektető társaságok és prémium borászatok voltak, illetve tehetős magánszemélyek a technológiai iparág világából.

Az SVB az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankja, és összeomlása kihatással van tengerentúli vállalkozásokra is, miután beszüntette működését a SVB londoni bankja is, amely jelentős számú startup-vállalattal volt kapcsolatban. De a bank rendelkezett kirendeltséggel Indiában, Kínában, Németországban, Svédországban és Dániában is.

Az amerikai szövetségi betétbiztosítási szervezet (Federal Deposit Insurance Corp.) a 250 ezer dollár alatti betéttel rendelkező amerikai ügyfelek részére téríti meg a veszteséget, illetve próbál vevőt találni a bankra, hogy a nagyobb betétek se vesszenek el.

(via MTI)

Előjöttek a 2008-as emlékek

A Silicon Valley Bankot (SVB) 1983-ban alapították kifejezetten azzal a céllal, hogy olyan cégekből toborozzák ügyfeleiket, amelyekbe kockázati tőketársaságok fektetnek összegeket. Ilyen vállalkozások jórészt a technológiai iparágban működnek. A bank a Szilícium-völgy vállalkozásainak nagy részével kapcsolatban volt. A Silicon Valley Bank tehát a legnagyobb innovációk területét helyezte tevékenysége középpontjába: startupokat, kibontakozóban lévő vállalatokat hitelezett, ami nem kis kockázattal járó tevékenység. A bank most hirtelen tőkeemelést jelentett be, melynek során 2,25 milliárd dollár értékben bocsátana ki részvényeket, csakhogy ennek célja megingott tőkehelyzetének rendezése – további részletek a Napi.hu részletes elemzésében.