Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Svédország szomszédai éppen úgy kezelték a koronavírus-járványt, mint a világ szinte minden országa: lezárták a határaikat, felfüggesztették az iskolaévet, lakatot tetettek a vendéglőkre és vállalkozások egy részére, ám a svédek szembe mentek a trenddel. Amennyire csak lehetett minden normális tevékenységet érintetlenül hagytak, azaz minimális korlátozásokat vezettek be. Válságkezelési stratégiájuk az volt: hagyják terjedni a járványt, hogy minél hamarabb kialakuljon a társadalom úgynevezett nyájvédettsége a vírussal szemben.

A szakértők úgy vélték, hogy a svéd kormány ezzel "orosz rulettet" játszik a társadalommal. Most azonban Anders Tegenell, Svédország vezető epidemiológusa bejelentette, hogy a főváros Stockholm közel került a nyájvédettség létrejöttéhez - derül ki a CNBC cikkéből. Svédország legnagyobb részében, Stockholm környékén elértük az új esetek megjelenésének csúcsát, és máris látszik a nyájvédettség hatása - állítja a svéd közegészségügyi hivatal szakembere, aki szerint néhány héten belül meglesz a szükséges immunitás.

Húsz százalék

Tagnell arról számolt be, hogy a mintavételek és a modellszámítások alapján a főváros lakosságának ötöde már immunis a koronavírus-betegségre. Ezért érhető el rövid időn belül a nyájvédettség. Erre utal, hogy bár továbbra is tömegesen tesztelnek, egyre kevesebb fertőzöttet találnak. Sajnálatos módon a halálozási arány magas, a vírus főként az idősotthonok lakói közül szedett nagyon sok áldozatot - ismerte el a főepidemiológus.

A nyájvédettség a szakértők szerint akkor jön létre, amikor egy népességnek legalább 60 százaléka immunissá válik egy fertőzésre. Oltás nélkül ezt nehéz elérni és nagy a kockázata, hogy az immunitás rövid időre szól, azaz újra megbetegedhetnek azok, akik már átestek a betegségen. A tízmilliós Svédországban bő 16 ezer megerősített fertőzést találtak, többségüket Stockholmban és környékén - az ország városokon kívül ritkán lakott. Ehhez 1937 haláleset kapcsolódik, míg a hatmilliós Dániában bő 8000 ezer esetből 370-en haltak meg, az 5,5 milliós Finnországban pedig 4000-ből 141-en.

Teszteléscunami

Tegnell szerint azért nem esik olyan gyorsan a regisztrált esetek száma, mint ahogy csökkenhetne, mert egyre több tesztet csinálnak. Jelenleg hetente 20 ezer tesztet végeznek de a szakember abban bízik, hogy ezt néhány héten belül 100 ezerre vihetik fel. A halálesetek több mint fele az idősotthonokban történt - árulta el -, hozzátéve: ez nem azt jelenti, hogy a közegészségügyi hivatal ne törődnek az idősekkel. A hivatal együttműködik az otthonokkal annak érdekében, hogy csökkentsék a kockázatot.

A főepidemiológus összességében biztos benne, hogy Svédország jól döntött, amikor más utat választott, mint az államok többsége. Ugyanakkor túl korainak tartaná a korlátozások feloldását, főként, hogy az ország nagy területeit alig érintette még a járvány. A stockholmi kormány csupán annyit javasolt a munkaadóknak, hogy amit lehet oldjanak meg home office-ban, a vendéglőkben csak az asztalnál ülőket lehet kiszolgálni, az 50 fősnél nagyobb rendezvények tilosak. Az iskolákban a 16 évesnél fiatalabbak tanítása nem szünetel.