Az Egyesült Királyság és az Európai Unió mindenképpen új feltételekkel folytatja a kereskedelmet 2021. január 1-je után, akár létrejön a felek közt egy szabadkereskedelmi megállapodás, akár nem. Bármelyik fogatókönyv valósul is meg, az biztos, hogy a britek nem azt kapják, amit a brexit párti politikusok a 2016. júniusi népszavazáson ígértek nekik. Akkor arról volt szó, hogy a függetlenné váló ország megőrizheti az egységes európai piac minden előnyét, miközben nem kell elszenvednie annak hátrányait.

Erről szó sem lesz, és úgy tűnik a kormányzó Konzervatív Párt, vagy legalábbis annak brexiter politikusai megkezdték azt a nagyvonalú hazudozást, amivel el akarják leplezni ezt - véli Therese Raphael, a Bloomberg publicistája. A képlet egyszerű: adjunk az embereknek rózsaszínű brexitszemüveget, amelyen át nézhetik a világot és akkor a brit uniós kilépés csodálatosnak fog látszani.

Az első ilyen szemüveg a brit egészségügyi felügyelet döntése, amellyel a világon elsőként engedélyezte a Pfizer-BioNTech páros koronavírus-vakcinájának használatát.

Ne zavarjanak a tények

Mindjárt az elején tegyük zárójelbe, hogy az amerikai Pfizer gyógyszeróriás partnere, a BioNTech egy német cég, amelyet két török bevándorló felmenőkkel rendelkező tudós alapított, továbbá, hogy a készítményt Belgiumban gyártják. Matt Hancock egészségügyi miniszter nem termék nemzetközi jellegére helyezte a hangsúlyt, hanem azt állította, hogy a brexitnek köszönhetően dönthetett úgy világszínvonalú brit gyógyszerhatóság, hogy nem az európaik lassú tempójában adja ki az oltás hatósági engedélyét.

Csak azért engedélyezhettük ilyen gyorsan a vakcinát, mert elhagytuk az EU-t - kontrázott ár Jacob Rees-Mogg, az egyik legismertebb brexiter tory parlamenti képviselő. Arra célzott, hogy egy októberben elfogadott szabály teszi lehetővé a brit gyógyszerhatóságnak, hogy eltérjen az EU-s gyógyszer-engedélyezési eljárástól.

Orbán Viktor is felült a brexitereknek

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában is megemlítette, hogy Nagy-Britannia péntek reggeltől már tömegesen oltja lakosait a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltóanyagával, miközben az Európai Unióban semmi nem történik az ügyben, hiába rendeltek belőle. A miniszterelnök az interjúban feltette magának a kérdést: "Most akkor ki az akcióképes? Aki bennmaradt, és Brüsszellel együtt van, vagy az, aki saját úton jár, és saját megoldást keresett?"  Erre pedig Orbán Viktor szerint az a válasz, hogy "aki kilépett, saját úton jár, saját megoldást keres, az hamarabb tudja megvédeni a polgárainak az egészségét meg az életét, mint mi, akik bennmaradtunk". A cikkünkből kiderült: a magyar miniszterelnök - a brexiterekhez hasonlóan - téved.

EU-s szabályok szerint

A két megjegyzés jól hangzik ugyan, de mindkettő hazugság - írja a Bloomberg publicistája. A brit Medicines and Healthcare producs Regulatory Agency (MHRA) valóban világszínvonalú intézmény. A brexit előtt szorosan együttműködött az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA), azaz az uniós gyógyszerhatósággal, amelynek Londonban volt a székhelye, amíg a brexit miatt el nem kellett költöznie. (Magával vitte a tejes személyzetét, az intézményt látogató szakértők hadát és az uniós támogatást, amivel működött. Amszterdam városa, ahova az EMA átköltözött, köszöni szépen, hogy a töménytelen pénz, amit működése közben elkölt, már őket gazdagítja.)

A brexiterek hazugságának egyik eleme, hogy a brit hatóság már önálló szabályok szerint járt el. Nem így történt, June Raine, az MHRA vezetője sajtókonferenciáján elmondta, hogy január 1-jéig az EU-s szabályok szerint járnak el, így tettek a koronavakcina engedélyezése során is.

A másik hazugság, hogy a lassan döntő EMA-val szemben volt gyors a brit hatóság. Az európai szabályok lehetővé teszik a gyógyszerek, ezen belül az oltások gyors bevezetését a tagországokban, így nem lett volna akadálya ennek akkor sem, ha az Egyesült Királyság még mindig az unió tagja lenne.

A regula úgy szól, hogy amennyiben egy kórokozó, méreg, kémiai vagy radioaktív anyag veszélyeztet vagy veszélyeztethet egy országot, akkor ideiglenesen használhat olyan terméket, amely nem rendelkezik az EMA engedélyével. Ennek tükrében a Bloomberg cikkírója bölcs döntésnek tartja, hogy Boris Johnson miniszterelnök tartózkodott beállni azok közé, akik a brexitnek tulajdonítják az oltás gyors engedélyezését. A brit közvéleménynek is elege lehet a breixtből, négy éve minden erről szól, és a többség immáron úgy látja, hogy rossz döntés volt. Csak hát, most már nincs mit tenni.