A jelenlegi energetikai helyzettel és a Bányászati ​​és Energiaügyi Minisztérium ajánlásaival összhangban, valamint a közvilágítási energiamegtakarítási tervre tekintettel Szabadka Város Önkormányzata megkezdte az energiatakarékossági terv kidolgozását - idézi a helyhatóság közleményét a vajdasági Szabad Magyar Szó.

A takarékossági terv szerit lekapcsolják a közvilágítási lámpák harmadát Szabadka Város Önkormányzatának területén minden mérési ponton, kivéve a kereszteződésekben lévő lámpákat. Az újévi díszkivilágításnál kevesebb díszt helyeznek ki és kevesebb napig világítanak majd.

Lekapcsolják a közvilágítási rendszerről a városháza díszvilágítását, a szabadkai Köztársaság tér 16. szám alatti épület díszvilágítását, a Benetton, a Lilly és a Ravell üzletek épületének kivilágítását, a városi könyvtár díszvilágítását, a sportpályák megvilágítását és még számos további elektromos fogyasztót.

Hajnal előtt lámpaoltás

A közvilágítás kikapcsolásának időpontja a Szabadka Város Önkormányzatához tartozó összes helyi közösségben hajnal előtt 30 percre van beállítva.

Az intézkedéssel a városvezetés a villamosenergia észszerű felhasználását tűzte ki célul, ezzel is hozzájárulva az energiabiztonság erősítéséhez. Egyes szabadkaiak azonban arra panaszkodtak a Magločistač szerkesztőségénél, hogy a sötétebb utcákat nem tartják elég biztonságosnak esténként, különösen a városközponton kívül eső részeken.