Az új szabadnapért sokan nem lelkesednek Lengyelországban - derül ki a gazeta.pl összefoglalójából. Az ország vezetése úgy döntött, hogy a november 11-ei függetlenségi ünnepnap után november 12. is szabadnap lesz a tisztelet jeléül. Az ezzel kapcsolatos törvényt viharos sietséggel fogadta el a Szejm, majd néhány módosítással a szenátus és gyorsan áldását adta rá az államfő is.

A gyors bevezetés gondot fog okozni a kórházakban, amelyekben előre tervezett műtéteket kell elhalasztani emiatt, növelve a várólistákat. Hasonló gondokkal néznek szembe a bíróságok, illetve az iskolák - ám ezek problémák csak idén jelentkeznek.

A kereskedelmi gondokkal más a helyzet. Mivel a vasárnapi boltzár miatt idén november 4-én, 11-én és 12-én sem lehet vásárolni, egyesek a közösségi oldalakon azt kérdezik, vajon a bevásárlásra szabadnapot kell-e munkahelyükön kivenni. Ez a helyzet a jövő évtől rosszabb lehet, mert a fokozatos bevezetés nyomán végül egyik vasárnap sem lesznek nyitva a boltok (kivéve a karácsony előtti hétvégéket).

A fotó forrása: Stocksnap