Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszországban megugrott a dollár és az euró kereslete márciusban, miután a Krím bekebelezése, illetve az Oroszország elleni nyugati politikai és gazdasági szankciók nyomán az emberek pénzük elértéktelenedésétől tartanak - idézte a jegybank jelentését a Moscow Times. A külföldi deviza iránti igény a másfélszeresére, 14,3 milliárd dollárra nőtt februárhoz képest, ami 2009 januárja óta a legnagyobb összeg.

Ez a szám tartalmazza a bankok devizavásárlásait, a valutaátváltásokat és azokat az összegeket, amelyeket külföldi bankszámlákról vettek fel tulajdonosaik. A központi bank a rubel folyamatos leértékelődésével, illetve a további kellemetlen fejleményekkel kapcsolatos várakozásokkal magyarázza a jelenséget. A devizaigény növekedésének 66 százaléka a külföldi számlákról kivont összegekből származik. Az számlatulajdonosok márciusban 6,9 milliárd dollárt vontak ki dollárban és euróban, ami 82 százalékkal több a februárinál.

A külföldi devizák vásárlása 27 százalékkal, 7,4 milliárd dollárra nőtt: a dollár iránti igény 48, az eurókereslet 50 százalékkal ugrott meg. A külföldi devizák nettó kereslete 2,3-szorosára ment fel és értéke dollárban számolva elérte a 6,8 milliárd dollárt. Az orosz bankok a változásra reagálva a februári 3,2 milliárd után márciusban 15 milliárd dollárnyi készpénzzel töltötték fel trezorjaikat.