Az előző negyedévhez képest 0,5 százalékkal nőtt a szlovén gazdaság.

A legnagyobb gazdasági növekedés a feldolgozóiparban, a legnagyobb csökkenés az építőiparban volt tapasztalható. A jelentés szerint a gazdasági növekedés a fogyasztás és export növekedésének köszönhető.

Az első becslések alapján Szlovénia tavaly 2,9 százalékos gazdasági növekedést ért el.
Szlovénia többéves recesszió után 2013-ban mutatott először fellendülést. Miután 2012-ben 2,3 százalékkal visszaesett a gazdasága, a következő évben 1,2 százalékos növekedést regisztrált, 2014-ben pedig 3 százalékot.

Hazai és külföldi elemezők az év elején kevesebb, 1,7-2 százalékos növekedéssel számoltak 2016-ban. A becsléseiket a strukturális reformok és a privatizáció folytatástól, valamint az európai piacon tapasztalható hatásoktól tették függővé, amelyek hatással lehetnek az exportra, a gazdasági növekedés legnagyobb hatóerejére.

Jól megy a horvátoknak is

A várnál jobban, 2,7 százalékkal nőtt a horvát GDP az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS). Elemzők 2,4 százalékot vártak.

Ez a hatodik negyedév egymást követően, hogy nőtt a GDP. Az előző negyedévhez képest sokkal gyorsabban, mivel akkor csak 1,9 százalékkal erősödött a gazdaság. A jelentés szerint a bruttó beruházás 4,3 százalékkal, a háztartások fogyasztása pedig 3,1 százalékkal nőtt.

A horvát GDP a szezonális kiigazítások szerint az idén 0,6 százalékkal nőtt negyedéves szinten az előző negyedévhez viszonyítva, és 2,3 százalékkal nőtt 2015. ugyanezen időszakához képest.

Meglódult Szerbia is

Az első negyedévben 3,5 százalékkal nőtt a szerbiai GDP az előző év ugyanezen időszakához képest - közölte kedden a szerbiai statisztikai hivatal (RZS). A tavalyi utolsó negyedében 1,2 százalékkal, míg 2015 egészében 0,8 százalékkal bővült a gazdaság.

A Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) egy hete módosította 2016-os előrejelzését, a korábban becsült 1,8 százalék helyett az NBS szerint az idén 2,25-2,5 százalékkal nőhet a GDP.

A statisztikai hivatal azt is közölte kedden, hogy a szerb ipari termelés éves szinten 8,4 százalékkal nőtt áprilisban, a tavalyi éves bővülés 5,7 százalékos volt. Az áprilisi növekedéshez elsősorban a szénbányászat és a feldolgozóipar járult hozzá.

A szerb külkerforgalom hiánya 2016 első négy hónapjában 19,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, április végén 1,17 milliárd eurót tett ki - számolt be róla a RZS kedden. Az év első négy hónapjában a külkereskedelmi forgalom összértéke 9,67 milliárd euró volt, ebből az export 4,25 milliárdot, az import pedig 5,42 milliárd eurót tett ki. A forgalom 65,5 százalékát a nyugat-balkáni ország az Európai Unió tagországaival bonyolítja le.

A statisztikai hivatal adatai szerint az év első negyedévében 19 százalékos volt a munkanélküliség az országban, míg az azt megelőző három hónapban a munkaképes lakosság 17,7 százalékának nem volt munkahelye.