"A szlovák élelmiszer-felügyelet csak az elmúlt pár napban négy olyan baromfiterméket - baromfiszárnyakat, fagyasztott baromfit - vont ki a forgalomból, amelyeket Lengyelországból hoztak be, és amelyekben szalmonellabaktériumot mutattak ki" - nyilatkozta Daniel Molnár, a Szlovák Baromfiipari Szövetség (ÚHS) igazgatója a pozsonyi Új Szó tudósítása szerint.

A szakmai szervezet szerint a kétes eredetű lengyel baromfihúst gyanúsan alacsony áron hozzák be az országba. "A Lengyelországból behozott baromfihúst olyan áron kínálják, ami a termelési költségeket sem fedezi, súlyos károkat okozva ezzel a szlovákiai termelőknek" - mondta el Molnár. A hazai termelők szerint egyre nehezebben veszik fel a versenyt a kétes eredetű, dömpingáras behozatallal, így nem csoda, hogy a szlovákiai üzletekben árult baromfihúsnak már csak a 45 százaléka származik a hazai termelőktől.

Növekedési hormonok, antibiotikumok, szalmonella, rákkeltő anyagok, penészes hús - a Szlovák Baromfiipari Szövetség adatai szerint az elmúlt tíz évben több mint negyven olyan élelmiszeripari botrányt regisztráltak, amelyek a lengyel behozatallal kapcsolatosak.