Az ünnepre való készülődés közben tört ki a Kinder csokoládé-botrány, és kiderült, hogy több országban, köztük Csehországban, Szlovákiában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is szalmonellával fertőzött csokit vásárolhattak a fogyasztók húsvét előtt. 

Eddig már nyolc országból több mint száz olyan esetet jelentettek, hogy az édességek elfogyasztása miatt kaptak a vásárlók szalmonella-fertőzést, de a tényleges megbetegedések száma ennél még magasabb lehet. Kevesen tudják viszont, hogy húsvétkor más veszély is leselkedik a fogyasztókra: az ünnepre vásárolt élő állatoktól származó fertőzés. 

Évek óta ezrek ajándékozzák meg szeretteiket húsvétkor élő csibékkel, kiskacsákkal vagy nyuszikkal, azt azonban nem sejtik, hogy a gyermekeik szalmonellát is kaphatnak az állatoktól, ha nem megfelelően bánnak velük.

Az USA-ban az elmúlt 10 évben több mint 7000-en fertőződtek meg szalmonellával az ajándékba kapott élő baromfiktól, 1400-an kórházi ápolásra is szorultak a megbetegedés miatt, kilencen pedig meghaltak. 

A szalmonella-fertőzés elsősorban a gyengébb immunrendszerrel rendelkező gyerekekre és idősekre veszélyes, ezért különösen fontos, hogy a család legifjabb tagjai ne játsszanak húsvétkor élő csibékkel vagy nyuszikkal, hiszen a szalmonellán kívül E. coli-baktériummal is megfertőződhetnek.

Állatvédő csoportok évről évre tiltakoznak az élő állatok ajándékba adása ellen, hiszen a húsvéti meglepetések gyakran néhány nap múlva már kevésbé izgalmasak, ezért sokan kiteszik a csibéket és nyuszikat az utcára. 

Egyszerű szabályok betartásával megelőzhető a megbetegedés húsvétkor:

  1. Ne adjunk élő állatot ajándékba!
  2. Ha valaki élő állatot kap, akkor a nyuszival/csibével való minden érintkezés után alaposan mosson kezet!
  3. Különösen fontos odafigyelni az élő baromfival érintkező gyermekekre, és segíteni őket a megfelelő higiéniai szabályok betartásában.