Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több olasz nagyvárosban tüntettek hétfőn azok, akik nehezen, vagy egyáltalán nem tudják kifizetni rezsiszámláikat. Bolognában a városi energiaszolgáltató vállalat székháza előtt tartották meg a demonstrációt. A megmozdulást szervező, euroszkeptikusként ismert USB szakszervezet közlése szerint az elégetett havi számlák között hét- és nyolcszáz eurósak is voltak: ezeket fizikai dolgozóknak vagy állandó munkával nem rendelkezőknek postázták ki – írja az MTI.

 

Egy Fiametta nevű nő is felszólalt, aki egészségügyi dolgozóként havi 1100 eurót keres, amiből 485 eurót fizet lakbérre, további 220 eurót pedig rezsire. Elmondta, hogy kényszerű takarékosságból nem otthon, hanem a kórházban zuhanyozik.

Nápolyban a takarékpénztárnál égették el a villany- és gázszámlákat az USB-sek és szimpatizánsaik. A szakszervezet szerint a rezsiköltségek drágulása több millió családot kényszerít térdre, mert választaniuk kell az evés és a közüzemi díjak kifizetése között.

A szicíliai Palermóban az egyetem előtt tüntettek a magas rezsiköltségek és lakbérdíjak miatt.

Milánóban az energiahálózatot és szolgáltatást szabályozó hatóság, az Arera épületénél ér véget a tiltakozók késő délutáni menete, ők egy másfél méteresre nagyított számlát égetnek el. A tömeg szerint az energiaszolgáltatók nem tesznek semmilyen erőfeszítést az árak mérséklésére.

Tovább tart az áremelkedés

Az Arera éppen a 14 városban zajló tiltakozással egy időben jelentette be, hogy októbertől közel hatvan százalékkal emelkedik a villanyáram ára, ami évi több mint 1300 euró plusz kiadást jelent majd a családoknak. A gázköltségekkel együtt egy év alatt egy négyfős családnak több mint 2500 euróval emelkedett a rezsiköltsége.

Lombardia tartomány kormányzója, a Liga párthoz tartozó Attilio Fontana egy vállalkozói fórumon azt mondta: Európa túl sokat várt, hónapokkal ezelőtt fel kellett volna lépnie (..) jelenleg az uniós tagállamok külön próbálnak megoldást találni.

A csendőrszervezet főtitkára, Antonio Nicolosi társadalmi feszültséggel teli őszt jósolt. A rezsiköltségek drágulása elkeseríti az olasz családokat, a feszült hangulat utcai tüntetésekhez, összecsapásokhoz vezethet, amelyekkel szemben a rendfenntartó erők beavatkozása is szükséges lehet – mondta a főtitkár.

Az ügyvivő kormány egyik minisztere, az energiaügyekért felelős Roberto Cingolani megerősítette, hogy szombattól nem érkezik földgáz azon az oroszországi vezetéken, amely Ausztrián keresztül Tarvisiónál jut be Olaszországba. A tárcavezető szerint a problémát a magas ár jelenti. A leköszönő Draghi-kormány javaslatcsomagot készül bemutatni az uniós tagállamoknak, melyben egyebek között európai ársapka bevezetését szorgalmazzák, valamint azt, hogy a földgáz piaci árát ne az amszterdami tőzsdéhez kössék.

 

Claudio Descalzi, az ENI energiaszolgáltató vezérigazgatója elmondta: a gázvezeték leállását nem geopolitikai okok, hanem a Gazprom és az ausztriai szállító közötti nézeteltérés okozta. Az ENI vezetője bejelentette, hogy a vezeték működésének újraindítása érdekében készek kifizetni azt a garanciaösszeget, melyet az osztrák szállító követel a Gazpromtól.