A nemzetbiztonság lesz az első és legfontosabb szempontja annak a hatalmas infrastruktúra fejlesztési tervnek, amellyel a kínai vezetés lökést szeretne adni az ország utóbbi időben botladozó gazdaságának - írja a South China Morning Post. A nem keményvonalasan, de azért érezhetően a központi vezetés által mutatott irányvonalat követő hongkongi lap szerint a projekt jórészt a gyorsan romló belföldi feltételekre és az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt megváltozott nemzetközi környezetre egyszerre kívánna választ adni.

A tervet a napokban mutatták be Kínában a Központi Pénzügyi és Gazdasági Ügyekért Felelős Bizottság ülése után, amelynek elnöki tisztségét Hszi Csinping kínai elnök tölti be.

Változik a fontossági sorrend

Jelentőségét az adja, hogy ezek szerint jelentős fordulat következett be a kínai vezetés prioritásaiban, amely tavaly még a pénzügyi kockázatok kezelését tartotta a legfontosabb kérdésnek. Az oda vezetett, hogy alaposan megregulázták az ország pénzügyi szektorát, jelentősen korlátozták a kínai internetes cégekhez való külföldi hozzáférést, tartva attól, hogy a kínai állampolgárok adatai idegen kezekbe kerülnek.

De az akkori irányvonal vezetett ahhoz is, hogy komolyan szigorítottak a kínai ingatlanfejlesztési szektor tőkeáttételén, amely így közvetve masszív bedőlési hullámot indított el a szektorban.

A Bizottság ülésének jegyzőkönyve szerint a kínai vezetés úgy véli, jelentősen erősíteni kell az ország nemzetbiztonsághoz kapcsolódó infrastruktúráját, azért, hogy erősítsék az extrém helyzetek kezelésére rendelkezésre álló kapacitásaikat.

A napokban fog egyébként összeülni a párt és a kormány legfelsőbb vezetése a Politburo, amely a koromvírus miatti lezárások és a geopolitikai helyzet okozta kockázatok kezelésére készül intézkedéseket hozni.

Újítások kellenek

Az infrastruktúra egyébként új típusú technológiai infrastruktúrát is jelent, amelyet különösen fontosnak tartanak. Ilyen például a szuperszámítógépek építése, a felhőalapú  adatkezelés, a mesterséges intelligenciák és a széles sávú internet fejlesztése is.

Fu Qianshao, a kínai Népi Felszabadítási Hadsereg Légierejének nyugalmazott specialistája szerint a szankciók egzisztenciális és gazdasági fenyegetést jelentenek egy nemzet számára. Erre figyelemmel kell lenni, s az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókat Kína figyelmeztetésnek vette, hogy meg kell erősítenie biztonsági intézkedéseit minden téren. A szankciók nagyon átfogóak, érintik a pénzügyi rendszert a gazdaságot, az internetet, az elektronikai termékeket is. Ebből a szempontból nem csak a fizikai, "kemény" infrastruktúra a fontos, mint az utak, kikötők, amelyet polgári és katonai célokra egyaránt lehet használni, de az olyan "puha" infrastruktúra is, mint amit például az internethez való hozzáférés jelent - mondta a lapnak a szakértő.

A Bizottság egyébként döntést hozott arról, hogy megerősítik az olaj- és gázvezeték építési projekteket, az erőművek fejlesztését, a víztakarékosság, az energia és élelmiszerbiztonság erősítését célzó beruházásokat is. Eközben napirenden szerepelt a katasztrófavédelmi infrastruktúra, a közegészségügyi intézmények és hűtést igénylő áruk logisztikájának fejlesztése is.