Elnézést, ez volt az utolsó üveg cseh sörünk - mondta egy pincér egy Moszkva központjában lévő vendéglőben egy hónappal azt követően, hogy az orosz hadsereg megindította invázióját Ukrajna ellen. Ennek ellenére több mint száz nappal az agresszió után még mindig kapható külföldi alkohol az orosz főváros kocsmáiban és vendéglőiben, kérdés meddig - derül ki a Reuters körképéből.

Egyes éttermek nagy készleteket halmoztak fel a háború kezdetén, ám amennyire tudom, új szállítmányok nem érkeztek február vége óta - mondta a hírügynökségnek Alekszander Szkripkin, aki két vendéglátó helyet üzemeltet Moszkvában. Az agresszió miatt Oroszországból ideiglenesen kivonult külföldi vállalatok között van a Carlsberg, az Anheuser-Busch InBev és a Heineken.

A sörhelyzet elkeserítő - mondja a 36 éves IT-specialista Anton, aki egy állami pénzintézetnél dolgozik az orosz fővárosban. Nem csak az ismert márkák eltűnéséről beszél, hanem attól tart, hogy a hazai sörgyártással is gondok lesznek, mert hiány lehet olyan alapvető nyersanyagokból, mint a komló. Az orosz sörgyárak, ugyanis erősen függenek a termékük hozzávalóinak importjától.

Hiánycikk a jó szesz

A Carlsberg, az AB Inbev és a Heineken március elején felfüggesztette legalapvetőbb sörmárkáinak gyártását Oroszországban, miközben a legnagyobb konténerszállítók, köztük a Maersk ideiglenesen leállította szállításait az országba, az Oroszországgal és Fehéroroszországgal határos országok pedig nem engedik át az e két országban regisztrált kamionok szállítmányait.

A külföldi égetett szeszes italok is egyre inkább hiánycikké válnak. A raktárak üresek, a vendéglők utolsó készleteiket árulják - mondta Szergej Moronov a vendéglátóipar ombudsmanja az állami RIA Novosztyi hírügynökségnek. Vlagyimir Putyin orosz államfő szerint azonban az új helyzet új lehetőséget teremt az importhelyettesítő termelésre kész orosz vállalatoknak.