A DP World konstancai kirendeltsége hivatalosan bejelentette, hogy Nagyenyed mellett megépíti első szárazföldi intermodális terminálját Romániában - írja a Maszol. A dubaji cég 150 kikötőben van jelen világszerte, negyedszázada A Közép-Kelet legjobb tengeri fuvarozója címet nyeri el minden évben.

Az egyesült arab emírségekbeli cég országos hálózatot készül kialakítani, amely közvetlen kapcsolatot teremt majd a gyorsvasúttal, az autópályával, a Dunával és természetesen a fekete-tengeri kikötővel, ahol leányvállalata, a DP World Konstanca működik. Úgynevezett „dry port”-okról, azaz szárad(földi) kikötőkről van szó, amelyeknek egyre nagyobb logisztikai szerep jut napjaink világkereskedelmében.

A regionális elosztó központnak évi százezer egységnyi kapacitása lesz és több száz új munkahelyet teremt. Az első terminál megépítése már elkezdődött Nagyenyedtől néhány kilométerre, a létesítmény jelentősége, hogy a konstancai kikötőt összekapcsolja a Nyugat-Európával, az Adriai- és a Földközi-tenger térségével – a szállítás nyilván kétirányú lesz. A munkálatok véglegesítésekor a dubaji befektető válik tulajdonossá. Ezenkívül ugyanott rendelkezésre áll egy másik tizennyolc hektáros terület is, amelyen a cég albérlői nyithatnak majd logisztikai raktárakat.