Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szárazság miatt számos spanyol településen rendeltek el vízkorlátozást - közölte a spanyol közszolgálati televízió (TVE) szerdán – írja az MTI.

Az illetékes szaktárca adatai szerint az ország 317 víztározójában tárolt mennyiség a kapacitás 40,4 százalékán állt július végén, ami 33 százalékkal kevesebb, mint az elmúlt évtized átlaga.

A tartományok közül a legkedvezőtlenebb a helyzet az északnyugat-spanyolországi Galiciában, a déli Andalúziában és a keleti országrészben fekvő Katalóniában.

Galicia több településén elzárták a strandok zuhanyozóit, lábmosóit, megtiltották az uszodák feltöltését, az utcák locsolását, valamint az autómosást és a kertek öntözését.

Katalónia 150 településén napi 200 literben határozták meg az engedélyezett vízfogyasztást személyenként.

Az andalúziai Antequera járásban éjszakai vízkorlátozást rendeltek el, és a térségben élőknek tartálykocsikról osztanak vizet.

A málagai La Vinuela víztározó kihasználtsága 12,7 százalékon áll, emiatt a térség mezőgazdasági termelői szerint veszélybe került az idei termés, például az olajbogyó, amely Spanyolország egyik legfontosabb exporttermékének számít.

Az andalúz tartományi kormány találkozót sürget a központi kormánnyal rendkívüli pénzügyi támogatás érdekében az aszály okozta károk enyhítésére.

A spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet) adatai szerint tavaly október és idén július között 4,19 milliméternyi eső esett a dél-európai országban, míg a szokásos átlag 5,66 mm. A mérések történetében a negyedik legszárazabbak számít ez az időszak.

Hollandia is kifogy a vízből

Hollandiában hivatalosan is vízhiánnyal kell számolni, és bár még nincs szükség különleges intézkedésekre, de ha az aszály folytatódik, ez bekövetkezhet - jelentette be szerdán Mark Harbers infrastruktúráért felelő miniszter.

Azt mondta, helyzet olyan súlyos, hogy országos szinten kell majd intézkedéseket hozni, felülírva a regionális vízügyi igazgatóság és a helyi hatóságok döntéseit. "Bár jelenleg elegendő ivóvíz áll rendelkezésre, mindenki hozzájárulhat a hiány leküzdéséhez" - tette hozzá. Felhívta a lakosság figyelmét, hogy kevesebbet mossák gépjárműveiket és ne töltsék tele a felfújható úszómedencéiket sem.

A Dutchnews hírportál szerint néhány vízügyi igazgatóság már megtiltotta a gazdálkodóknak a szántóföldek öntözését. A kormány egy különleges szakértő csoportot hozott létre, hogy megfelelő választ adjanak a vízhiány kezelésére. A csoport arra összpontosít, hogy a gátak épségben maradjanak, és hogy a természetvédelmi területek, valamint a tőzegmedrek ne szenvedjenek visszafordíthatatlan károkat. A megfelelő ivóvízellátás a kormány szerint még nincs veszélyben, "de a következő hetekben ez is bekövetkezhet."

A holland meteorológiai intézet szerint augusztus közepéig nem valószínű, hogy jelentős csapadék hullik.

Az Európai Bizottság szerdán arra ösztönözte az uniós tagállamokat, hogy a tisztított települési szennyvizet használják fel az öntözéshez. "Az édesvízkészletek szűkösek és egyre nagyobb nyomás alatt vannak" - jelentette ki Virginijus Sinkevicius, a környezetvédelemért, halászatért és óceánokért felelős uniós biztos.

"Fel kell hagynunk a vízpazarlással, és hatékonyabban kell használnunk ezt az erőforrást, hogy alkalmazkodni tudjunk az éghajlatváltozáshoz, és biztosítani tudjuk mezőgazdasági ellátásunk biztonságát és fenntarthatóságát" - hívta fel a figyelmet.

Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja július közepén közzétett tanulmánya szerint az EU területének 46 százalékát, főként a délnyugat-európai részeket fenyegeti aszály. A kutatók arra is rámutattak, hogy a vízhiány és a nagy hőség miatt Franciaországban, Romániában, Spanyolországban, Portugáliában és Olaszországban, Németországban, Lengyelországban, Szlovéniában, Horvátországban, Magyarországon is csökkenni fog a terméshozam.