Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jó év volt 2021 a romániai borászoknak a mennyiség és a minőség tekintetében egyaránt - írta a Maszol. „Románia azon kevés EU-tagország egyike, ahol nőtt a termelés. A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) becslései szerint a bortermelés 37 százalékkal haladta meg a 2020-as szintet, ami a legnagyobb arányú növekedés az Európai Unióban” – nyilatkozta Mario Tomsic, a BASF Agricultural Solutions romániai leányvállalatának az igazgatója.

Az egyik legnagyobb növényvédőszer-forgalmazónak számító BASF becslései szerint tavaly 530 millió liter bort állítottak elő az országban. Románia az ötödik legnagyobb bortermelő Európában, csak Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Németország és Portugália előzi meg, s globális viszonylatban is előkelőnek számító helyen áll, 13.

A kivitel tekintetében azonban Románia jelentéktelen tényező a világpiacon, az exportőrök rangsorában a 33. helyen szerénykedik. A worldstopexports.com portál adatai szerint 2020-ban a hazai pincészetek 35 millió euró értékben exportáltak, ami a világpiac 0,1 százalékának felelt meg.