Csehországban a fogyasztói bizalmi index majdnem kilenc ponttal 102,8 pontra emelkedett májusban, ami a legmagasabb érték a járvány kitörése, tavaly február óta. A vállalkozói bizalmi index 4,3 ponttal, 99,1 pontra nőtt, főként a szolgáltatások szárnyalásának köszönhetően - adta hírül a Radio Praha. A járványügyi korlátozások enyhítése főként a kereskedelemnek és más szolgáltatásoknak adott lendületet.

A statisztikai adatfelvételben megkérdezettek sokkal jobbnak értékelték a helyzetüket, mint a korábbi hónapokban és a kilátásaikról és optimistán nyilatkoztak. A fogyasztói bizalmi index átlagos értéke 2003 és 2020 között 100 felett volt, azonban a legutoljára 2019 szeptemberében haladt meg ezt a szép, kerek értéket. 2020 májusában a járvány egyik csúcsidőszakában 75,7 pontra csökkent.

A vállalati index az elmúlt közel 3,5 év legjobb adatát produkálta a cégek sokkal jobbnak látják a helyzetüket, mint egy hónappal ezelőtt és a fogyasztókhoz hasonlóan bizakodóak a jövőt illetően is. Jellemző, hogy a vállalati bizalmi mutató majdnem 14 ponttal haladja meg az elmúlt év azonos időszakában elért értékét.