Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mintegy 9,9 százalékkal nőtt az első negyedévben Szaúd-Arábia GDP-je, amely minden korábbi becslést felülmúl - írja a Reuters.

A közel 10 százalékos bruttó hazai termék növekedés az elmúlt évtized ledinamikusabb eredménye, és meghaladja a múlt havi, 9,6 százalékos gyorsbecslést is. 

A gyors bővülésben kulcsszerepet játszott az olajtermelés növekedése - az olajipari tevékenységek ugyanis 20 százalékot meghaladó mértékben gyorsultak, több mint 32 százalékkal hozzájárulva ezzel a GDP-bővüléshez.

A portál a statisztikai hivatal adatai alapján azt írja, a nem olajipari tevékenység 3,7 százalékkal, az előző negyedévhez képest 0,9 százalékkal nőtt. Míg a kormányzati tevékenység 2,4 százalékkal nőtt éves szinten, ugyanakkor 0,9 százalékkal csökkent a negyedik negyedévhez képest.

Minden gazdasági tevékenység pozitív növekedési ütemet mutat

2022. első negyedévében a többi ágazat is kedvező növekedésnek indult: a nagy- és kiskereskedelmi, valamint a vendéglátó- és szállodai tevékenység 6,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, míg az export 22,1 százalékkal bővült.

Az egy főre jutó GDP 26 961 riyal (7187 dollár) volt, ami közel 34 százalékkal haladta meg a 2021-es negyedévet.

Szaúd-Arábia nagyon erős helyzetben van, tekintettel a korlátozott globális olajkapacitásra és a magas olajárakra.

Az OPEC-államokkal együtt ugyanis megállapodtak abban, hogy előrehozzák az olajtermelés növelését, hogy ellensúlyozzák az orosz termelés csökkenését.