"A királyság mindent megtesz, hogy enyhítsen az ukránok szenvedésein" – hangsúlyozta Feiszal bin Farhán Ál Szaúd, akit az al-Ihbaríja állami televízió idézett. A tárcavezetőt a nap folyamán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fogadta.

Arra összpontosítunk, hogy enyhíthessünk az ukrajnai humanitárius válság következményein, a király és a trónörökös ezért úgy döntöttek, hogy 410 millió dolláros humanitárius segítséget küldenek az országba

 – tette hozzá.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője Telegram-oldalán közölte, hogy a felajánlott segélyből 100 millió dollárt fognak közvetlenül humanitárius célokra fordítani, a fennmaradó összeget pedig kőolajtermékek vásárlására költik.

A kölcsönös diplomáciai kapcsolatok létesítése óta ez az első alkalom, hogy szaúdi külügyminiszter látogatott az ukrán fővárosba.

A Kyiv Independent szerint a sajtótájékoztatón Ál Szaúd azt is hozzátette, hogy Szaúd-Arábia közvetítőként szerepet játszhat az ukrán hadifoglyok Oroszországból való kiszabadításában.

2022 szeptemberében Szaúd-Arábiába közvetítésével egy szigorúan titkos hadművelet keretében szabadon engedték a mariupoli csata során Oroszország által fogságba esett ukrán parancsnokokat és külföldi önkénteseket.

Továbbra is együttműködünk ukrán barátainkkal a háború problémájának megoldása érdekében, mivel az nemcsak Ukrajnát érinti, hanem az egész világot

 – mondta Al Szaud.

Február 23-án Szaúd-Arábia megszavazta azt az ENSZ-határozatot, amely felszólítja Oroszországot, hogy állítsa le „az ellenségeskedést Ukrajnában, és kezdje meg erőinek kivonását”.