Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bukaresti munkaügyi minisztérium közleménye szerint a 100 ezer EU-n kívüli vendégmunkásból álló kontingens lenne hivatott pótolni a munkaerőhiányt az olyan ágazatokban, mint az építőipar, a fuvarozás, a vendéglátóipar, a sütőipar stb. az idei évben - adta hírül a Maszol.

A szaktárca az Országos Munkaerő-elhelyezési Ügynökség adataira hivatkozva leszögezi, 2021 januárja és augusztusa között 264 983 betöltetlen állást tartottak számon az országban, amelyek közül 50 924 huzamos ideig üresen állt. Ugyanakkor a jelzett időszakban 6518 cég nyújtott be kérelmet a munkaerő-elhelyezési ügynökséghez 50 924 munkavállalási engedély kibocsátására külföldi vendégmunkásoknak. Ezt csak akkor nyújthatják be a cégek, ha az adott állásra nem jelentkezik sem román állampolgár, sem más uniós országból származó munkavállaló.

Az Európai Unión kívülről befogadható külföldi vendégmunkások keretszámáról évente döntenek Romániában kormányhatározattal, a munkaügyi minisztérium javaslatára. 2021-re eredetileg 25 ezres keretszámot szabtak meg, amelyet később megdupláztak.