Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megérkeztek az Egyesült Királyságban májusban egy héten át végzett Big Plastic Count, azaz a nagy műanyagszámlálás kutatás eredményei – derül ki a BBC tudósításából. A vizsgálat központi száma azt árulja el, hogy a kutatásban részt vevő háztartások összesen 66 műanyag dologtól szabadulnak meg egy hét alatt a szigetországban.

A felmérésben 100 ezer háztartás dokumentálta részletesen, milyen műanyag eszközöket hajigál ki hét napon át. A mennyiségből és a szemét összetételéből kiderült, hogy a szelektív hulladékgyűjtés, ha nem is annyit ér a műanyag hulladék elleni harcban, mint halottnak a csók, de nem sokkal többet.

Átkozott csomagolóanyag

Nem igazán meglepő a kutatásnak az az eredménye, hogy a műanyag szemét 83 százaléka enni- és innivaló csomagolóanyaga. A legtöbb ilyen típusú hulladék a gyümölcsök és zöldségek vásárlásához kötődik. A kiskereskedők szakmai szervezetének illetése persze azzal reagált erre, hogy az ágazat élen jár az egyszer használatos csomagolóanyagok leépítésében.

A brit kormány 2021-es adati szerint a szigetország háztartásaitól 2,5 millió tonna műanyag csomagolóanyagot gyűjtöttek be, aminek 44,2 százalékát újrahasznosították. Az utóbbi kicsit több mint fele az Egyesült Királyságban történt, míg a többit exportálták, főként Törökországba.

Rossz összetétel

A Big Plastic Count jelentésből az is kiderül, hogy az eldobott műanyagok több mint fele a nehezebben újrahasznosítható puha műanyagok közé tartozik. A kutatók összevetették a rendelkezésre álló adatokat, aminek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az Egyesült Királyságban valójában csak a hulladék műanyag 12 százalékát hasznosítják újra.

Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy a szelektív hulladékgyűjtés egyszerűen nem működik, mármint ezzel nem lehet számottevően mérsékelni a kidobott műanyagok mennyiségét. A megoldást abban látják, hogy kevesebb műanyatok kell használniuk az embereknek. Hogy klasszikus ide vonatkozó idézetet (nincs ember, nincs probléma) parafrazeáljuk: nincs műanyag, nincs probléma.