Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

December 19-én az Európai Unió tagországaiban termelt szélenergiát összesítve az mondható, hogy az áramkereskedelemben a szélenergia részaránya 13,5 százalékig jutott. Ez önmagában talán nem tűnik soknak, de ha hozzátesszük, hogy miközben az energiaéhség nem csillapodott a kontinensen, tavaly ez a mutató még 11,6 százalékon állt, a változás érzékelhető szintet mutat.

Mindez az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA - European Wind Energy Association) honlapján olvasható. Az adatok szerint az EU energiaigényének kielégítésében szerepet vállaló szélenergia 2018. december 19-én a szárazföldi (onshore) szélerőművek részéről 1154 GWh, a tengeri (offshore) platformok részéről 233 GWh termelési volumennel szállt be az európai termelésbe.

A térkép azt mutatja a tegnapi termelési adatok alapján, hogy Portugália kiemelkedően teljesítve, 32,5 százalékos (51,8 GWh) rekordot produkált. Ami Magyarországról nézve azért is érdekes, mert mindezt a portugálok kizárólag onshore szélfarmokon termelték meg.

Kép: Mennyi szélenergia volt tegnap Európában?


A szárazföldi szélerőművek nem csak Portugáliában működnek jól együtt a rendszer többi erőművével, hanem Spanyolországban (200,7 GWh) és Franciaországban (131,7 GWh) is. És bár Németországról az az általános kép él nálunk, hogy az ország tengeri szélerőművekben "sokkal erősebb", a tegnapi eredmények épp az ellenkezőjét mutatják. Az onshore 347,9 gigawattórás termelési értékére az offshore "csupán" 109,7 GWh-val tudott válaszolni.

Szélenergia termelési volumen - országonként (2018.12.19.)

Ennél a nagyjából 75:25 százalékos osztozkodásnál még az Egyesült Királyság is kiegyenlítettebb produkcióra (60:40) volt képes - igaz, alacsonyabb össz-volument produkálva (92,8 GWh onshore termeléshez 63,1 GWh offshore adódott).

A szélenergia aránya az EU tagországok villamos energia mixében

Magyarország 2,2 GWh szélenergiát termelt meg tegnap - ezzel éppen még bekerült a mennyiség alapú Top 20-ba. Az energia mixből kiharapott szeletet illetően azonban továbbra is a "sehol sem vagyunk" a helytállóbb minősítés: az elért 1,6 százalékos arány még a 20. helyen álló Finnországtól (2,2 százalék) is messze van.

A 329 MW magyarországi szélerőmű-kapacitást eddig egyetlen alkalommal, 2006-ban kiosztott kvóták alapján építették meg. Az utolsó szélturbinát mintegy öt évvel később kapcsolták rá a hálózatra. Változást az hozhat, ha a 2019 elejére ígért új megújuló energiás tendert az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nem kizárólag napelemekre, hanem szélerőművek építésére is  elkészítik és kiírják.