A Saitec bemutatta azokat a terveit, melyek a Geroa (Green Energy Research for Offshore Atlantic) kísérlet során szeretne használni - írta meg az EV Wind. A 45 megawattos (MW) úszó szélerőmű három darab 15 MW teljesítményű szélturbinából áll, és a hatásvizsgálat végén azt várják tőle, hogy egyértelmű választ adjon arra a kérdésre: érdemes-e baszkföld közelében a spanyolországi offshore szélenergia-termelésre komolyan is ráfeküdni.

A lebegő tengeri szélerőművet Bilbao partjaitól 10 kilométerre helyezik el, és a Saitec szerint elő fogja mozdítani nem csak a tengeri szélerőművek fejlesztését, de a magas dekarbonizációs potenciál elérését, illetve a helyi foglalkoztatáson keresztül részt vállal a baszk gazdasági értéklánc-konszolidációból is.

David Carrascosa, a Saitec offshore operációs igazgatója szerint alapvető fontosságú a Geroához hasonló, a kereskedelmi hasznosítás előtti projektek kidolgozása. A teszt tapasztalatai nem csak az érintett iparág, de a közigazgatás számára is hasznosak.

A tengeri szélenergia jelentősen nagyobb arányú hasznosítása a spanyol szélenergia-ipar számára kiemelt területnek számít, nem véletlen, hogy a helyi piaci lehetőségek keresésén túl az Iberdola felbukkant például a lengyelországi projektekben is.

A Geroa projekttel - amely a Saitec által kifejlesztett Sath beton úszó platform technológiát használja - úgy számolnak, hogy az engedélyeztetési eljárások végeztével, 2025-re már bekapcsolhatóvá válik.