Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy ismert szélsőjobboldali televíziós kommentátor, megmondóember megerősítette helyét a jövő májusi franciaországi elnökválasztás lehetséges indulói között – írja a Bloomberg. Ha a 63 éves Eric Zemmour elindul, azzal alaposan megkeserítheti az esélyes jelöltek, Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Gyűlés elnöke, illetve Emmenuel Macron államfő életét. A Harris Interactive-Challenges közvélemény-kutatása szerint a kétfordulós elnökválasztás első körében a szavazatok 11 százalékát kapná, ha most vasárnap lenne a szavazás.

Egyesek szerint a politikában a legfontosabb a lendület. Ha ez igaz, akkkor Zemmour jó passzban van, ugyanis az előző felmérés 10 százalékos támogatottságot hozott ki neki, az azt egy héttel megelőző pedig még csak hétszázalékost. Eközben Le Pen támogatottság minimális mértékben, 19 százalékról 18 százalékra zsugorodott a Harris felmérése szerint, míg Macron tartja első helyét 23 százalékos népszerűségi indexszel.

Szakértők szerint elsősorban Le Pen járna rosszul, ha Zemmour úgy döntene, hogy beszáll az elnökválasztási versenybe, mert megoszthatja a radikális jobboldal szavazóit, de Macron sem lehet nyugodt, mert a személyében egy viszonylag visszafogottabb, a fővonalbeli gondolkodástól kevésbé távol lévő ellenfelet kapna, ami megnehezítené a dolgát. Ráadásul Zemmour tévés személyiség, így nem kell megismertetnie magát a nyilvánosságban. Donald Trump volt amerikai elnök egy népszerű televíziós valóság show állandó szereplőjeként vált médiasztárrá. Ez kiemelte politikus ellenfelei közül a 2016-os elnökválasztáson, amit végül megnyert.

Megjelent a láthatáron

Hónapok óta hallhatók azok a spekulációk, amelyek szerint Zemmour beszállhat az elnökválasztás egyébként egyelőre meglehetősen népes mezőnyébe. Nemrégiben arra kérték, hogy lépjen ki televíziós show-jából, amelynek egyik társvendéglátója a CNews csatornán, miután a francia hatóságok jelezték, hogy a képernyőn töltött idejét kénytelenek lesznek korlátozni a politikai kampányokra érvényes szabályoknak megfelelően. Ennek hatására kijelentette, hogy egy hónapon belül dönt az indulásáról.

Zemmour háromszor állt bíróság elé gyűlöletbeszéd vádjával, illetve azzal a váddal, hogy lázadást szított, és mindhárom esetben el is marasztalták. Háttere enyhén szólva érdekes annak tükrében, amit a politikában képvisel. Zsidó származású ember algériai felmenőkkel, ami különös hátteret ad antiszemita álláspontjának és a bevándorlók elleni heves támadásainak. Nézettsége a tévében látványosan megugrott, miután megjelent legutóbbi könyve „Franciaország még nem mondta ki az utolsó szót” (szabadon fordítva) címmel.

Jól beolvas nekik

Ebben a műben elismételte iszlámellenes nézeteit, amelyekről már korábban is ismert volt. Azt írta, hogy a muszlimok gyarmatosítani akarják Franciaországot Allah nevében és a nagy bevándorló közösségek lakta párizsi külvárosokat „külföldi enklávéknak”, azaz a környezetüktől eltérő, zárt körzeteknek minősítette. Megmondóemberként erős követői bázisa van az interneten is, a legnagyobb és a kisebb közösségi oldalakon egyaránt. Klipjeit gyakran megosztják a követői.

A Bloomberg sajtómunkásai látták az egyik nemrégiben készült, francia nyelvű Facebook-posztját, amelyen arra buzdítja közönségét, hogy bojkottálják azokat a cégeket, amelyek támogatják az iszlám divatot és rontsanak rá az elektromos járművekre. De nem csak francia nyelvterületen népszerű, hanem felkeltette az angol nyelvű radikális jobboldali közösségek érdeklődését is. Egy olyan fórumon, a 4Chanon is megjelent, amelynek szerepet tulajdonítanak Trump 2016-os győzelmében. Zemmour angolra fordított muszlimellenes kirohanásai szintén gyakran feltűnnek az erre szakosodott médiában.