Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel bányászok azt követelik az országot kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártjától, hogy vessen véget az orosz szén importjának, és választási ígéretének megfelelően az lengyel hőerőművekben hazai szenet égessenek el - írta a gazeta.pl. A bányászok szakszervezete emlékeztet arra, hogy mielőtt a PiS hatalomra került, Jaroslaw Kaczynski pártelnök bírálta az importot, mint mondta:  "Lengyelország több szenet vesz, mint amennyit elad".

Az elkeseredett szénbányászok azzal fenyegetőznek, hogy úttorlaszokat fognak építeni a határokon, hogy kikényszerítsék az import leállítását. A hazai bányákban egyre rosszabb a helyzet: egy hónapon belül elfogyhatnak azok a tárolóhelyek, amelyeken a kibányászott, de eladhatatlan szenet felhalmozzák. A Boleslaw Smialy bányában például közel 120 ezer tonna szén hever a lerakókban, mivel a hazai erőművek nem veszik át a lengyel szenet.

Az egyik ellenzéki parlamenti képviselő feltette a kérdést a kormánynak, hogy mennyi nyersanyagot visznek be Lengyelországba Oroszországból. A válaszból kiderült, hogy a PiS-kormány hatalomra kerülése óta 36 millió tonna szenet importáltak. A bányászszakszervezet Mateusz Morawiecki kormányfőnek írt levelében követeli, hogy a kormány lépjen közbe ebben az ügyben. Elfogadhatatlannak tartják, hogy éppen az állami vállalatok importálják az orosz szenet.