A lengyel kormány háztartásonként 3000 zltoy (253 ezer forint) támogatást fizet azoknak, akik szénnel fűtenek. Ezzel elismerik, hogy a korábban bejelentett árkorlátozás sikertelennek bizonyult - adta hírül a Notes from Poland. A lengyel lakások körülbelül 35 százalékát fűtik szénnel, így összesen 11,5 milliárd zloty (970 milliárd forint) megy el az állami támogatásra.

Lengyelországban súlyosbította az energiahordozók drágulását az orosz-ukrán háború kitörése után, hogy áprilisban betiltották az orosz szén importját. Ennek nyomán felmerült a lehetősége, hogy a családok egy része nem engedheti meg magának a rettentően megdrágult szén megvásárlását lakása téli fűtéséhez.

Nem tetszett a vállalatoknak

A varsói vezetés júniusban árkorlátozást vezetett be, összekötve azzal, hogy az eladó vállalatok profitkiesését egy bizonyos határig megtérítik, ám ez nem nyerte el a cégek tetszését. Mateusz Morawiecki miniszterelnök kénytelen volt elismerni, hogy a szénraktárak vonakodnak együttműködni az új szabályok alkalmazásában.

Ezért döntöttek a cégek támogatása helyett a vásárló háztartások többletköltségeinek finanszírozása mellett. Az állami segítséget nem a felhasználók jövedelméhez, hanem ahhoz kötik, hogy téli fűtésük legalább 85 százalékát szilárd tüzelőanyagból oldják meg. Környezetvédők arra figyelmeztetnek, hogy széntüzelés életben tartása tovább rontja a lengyel városok amúgy is szmogos levegőjét.