A szenátus 69-30 arányban hagyta jóvá a tervezetet, amely azt jelenti, hogy 19 republikánus törvényhozó is igennel szavazott. A törvényjavaslatot még a képviselőháznak is jóvá kell hagynia mielőtt az elnök aláírhatja a nagyjából 550 milliárd dollár új finanszírozást tartalmazó törvényt, amely lényegesen kisebb, mint az elnök által április elején felvázolt 2200 milliárd dolláros tervezet - írja az MTI washingtoni tudósítója.

Az amerikai sajtóban megjelent információk szerint több mint 110 milliárd dollárt költenének az utak, hidak és autópályák cseréjére és javítására, 66 milliárd dollárt pedig a vasúti hálózat korszerűsítésére. Ez a legjelentősebb beruházás lesz az ország vasútjain az Amtrak amerikai állami vasúti vállalat 50 évvel ezelőtti megalapítása óta - közölte a Fehér Ház.

Az infrastrukturális terv további 55 milliárd dollárt szán az Egyesült Államok vízellátásában fennálló problémák megoldására, például a vízhálózat ólomból készült csőrendszerének cseréjére. 65 milliárd dollárt különítek el az ország elektromos hálózatának korszerűsítésére, és további milliárdokat fordítanak majd a vízi utak helyreállítására, a repülőterek fejlesztésére és a szélessávú internetszolgáltatás bővítésére. 7,5 milliárd dollárból az elektromos járműveket kiszolgáló országos töltőállomás-hálózatot hoznak létre, illetve 47 milliárd dollárt szánnak az éghajlati változás okozta károk megelőzésére.

Nagy hírem van, emberek!

Nagy hírem van emberek: a kétpárti infrastrukturális törvényjavaslatot hivatalosan elfogadta a szenátus - írta Biden a szavazást követően a Twitteren. Remélem, a kongresszus a lehető leghamarabb az asztalomra juttatja (a törvényjavaslatot), hogy folytathassuk a helyreállítási munkánkat - tette hozzá az elnök.

 

 

Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője arra számít: a törvényhozás elfogadja azt a jóval nagyobb, 3500 milliárd dolláros költségvetési határozatot is, amely lehetőséget teremtene arra, hogy olyan, a Biden-adminisztráció által prioritásnak tartott ügyekre is költsenek mint az egészségügy vagy a klímaváltozás.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke korábban többször is kijelentette, hogy az alsóház egyszerre akarja elfogadni mindkét törvényjavaslatot. Szakértők szerint ez azt jelentheti, hogy hónapok telhetnek el amíg a két törvény az elnök asztalára kerül. "A képviselőház továbbra is együttműködik a szenátussal annak biztosítása érdekében, hogy az embereknek szánt prioritásaink szerepeljenek a végső csomagokban" - mondta Pelosi a szavazás után.

A szenátusi republikánusok vezetője, Mitch McConnell - aki szintén megszavazta a törvényjavaslatot - jelezte: mindent megtesznek majd, hogy megakadályozzák a nagyobb, "radikális" kiadási csomag elfogadását, amely "az Egyesült Államok történetének legnagyobb adóemeléséhez vezetne." Vitázni fogunk, szavazni fogunk, és felállunk, és az ország lakosai pontosan tudják majd, hogy melyik szenátor harcolt értük - tette hozzá az MTI szerint McConnell.