Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szén égetésének és kitermelésének leállítását tervezi a német kormány - írja az Euronews. A széntermelő tartományokkal a kabinet megállapodást dolgozott ki a kőszénstop menetrendjéről, és teljesülni látszik az a tavalyi prognózis is, hogy a német szénerőművek nem tudnak majd addig sem működni, ameddig haladékot kaptak.

Az érintett tartományi (Észak-Rajna-Vesztfália, Szászország, Szász-Anhalt és Brandenburg) a szövetségi állammal kötött megállapodás alapján még az idei év első felében jogszabály szinten kidolgozzák a németországi szén (vagyis: a szénerőművek és szénbányák) kivonásának - bezárásának szabályait.

A szövetségi kancellári hivatalban hajnalig tanácskoztak az érintett tartományok vezetői, de csak kevés részletet hoztak nyilvánosságra. Sajtóértesülések szerint a szénkorszaknak hamarabb vége lehet Németországban, mint ahogy azt a közvélemény eddig gondolta - írja az Euronews. Steffen Seibert kormányszóvivő azt közölte a német sajtóval, hogy az alig egy éve meghatározott 2038-as céldátum helyett már 2035-re szénmentes lehet a német gazdaság és energiaszektor.

Tavaly februárban adtunk hírt arról, hogy a nemzetközi energiapolitikai és energiabiztonsági szaktekintélynek számító Nick Butler a Financial Times hasábjain levezette, miért gazdasági nonszensz, hogy 2038-ig kitarthatnának a német energiatermelők közt a szénerőművek. Úgy látta, hogy az akkor megadott céldátum túl óvatos, és még mindig a szénipar és a fő széntermelő régiók képviselőit támogatja a változás felgyorsítása és akadálymentesítése helyett.

Butler szerint 2019 január végén Merkelék valójában egy olyan politikai kompromisszumot hirdettek ki, ami az energetika gazdasági törvényszerűségeiből nem vonható le. Pedig ezt a helyzetet éppen onnan kell nézni - érvelt a szaktekintély -, hogy a Bundestag valamennyi pártja által megerősített szándék a szénipar számára maga a halálos ítélet. Olyan, ami "erős negatív üzenetet fog küldeni" minden érintettnek.

Látkép a schkopau-i szénerőművel (Németország 2019)
Kép: Getty Images

A korszakváltás Butler nézete szerint egyáltalán nem lesz nehéz, mivel ennek már nincsenek komolyan vehető technikai akadályai, ráadásul a jelek szerint a németek is hajlandók megfizetni a változások árát. "Németország elég gazdag ahhoz, hogy lemondhasson a szénről" - magyarázta tavalyi cikkében a brit szakember, aki akkor úgy gondolta, hogy a németek képesek lehetne nagy drámák nélkül is átállítani a rendszerüket - és a szénteherrel érintett régiókat.

Butlernek abban is igaza lett, hogy a deadline kijelölését követően "komoly befektetők már nem tesznek pénzt új széntermelési vagy szénnel működő termelőkapacitásokba", így a szénerőművek "kihalási időszakának" lerövidülésében a társadalmi-politikai elvárások változása jelenti a fő hajtóerőt.

A spanyolok és a britek nyomában

A 2015 óta felpörgő klímapolitika és az energetika drámai átalakulása is fűti a szénerőmű-ellenes hangulatot - de nem csak Németországban. A brexit árnyékában nem szólt ugyan túl nagyot, de az Egyesült Királyságban már tavaly áprilisban bejelentette a National Grid (az ottani Mavir) vezetője, hogy 2025-re nemcsak hogy bezárnak a szigetországban minden szénerőművet, de 2025-től - a teljes energetikai karbonmentesség mihamarabbi elérése érdekében - az energetikai célú földgáz részarányát is csökkenteni szeretnék.
Spanyolországban a tavaly év elején elkészült klímavédelmi törvényjavaslat alapján az a menetrend, hogy 2025-2030 között bezárják az összes nukleáris termelőegységüket, 2030-tól nem működhetnek tovább az országban szénerőművek, 2040-től pedig tilos lesz a benzin, a dízel és hibrid autók értékesítése is. Mindezt évente, kötelezően, legalább 3 gigawatt megújuló energiás kapacitás telepítésével kompenzálják majd.

A szén kivonását törvény révén kell végrehajtani - írja német kormányzati forrásokra hivatkozva a német PV-Magazine. Az ügyben érintett régiók számára a kormány 14 milliárd eurót biztosít 2038-ig arra, hogy megbirkózzanak a strukturális változásokkal.

A törvénytervezet bekerült a parlamenti folyamatba, a törvény életbe léptetési mechanizmusát a szövetségi kormány még ebben a hónapban elindítja, miután a tervezet tavaly novemberben már szerepelt a kabinet napirendjén, de azt akkor különböző, olykor egymásnak is ellentmondó okok miatt többször levették a napirendről. A német kormány ígérete most az, hogy a jogalkotási folyamat 2020. első felében befejeződik.

2019-ben 50 millió tonnával kevesebb szén-dioxidot pöfékelt Németországban a levegőbe, mint egy évvel azelőtt.