Szerbia nem csatlakozhat az Oroszország ellenes szankciókhoz és nem ítélkezhet felette, mert azok az országok kérik erre, akik 1999-ben nem segítettek, amikor Szerbiát bombázták - az RTS állami televíziónak Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke a vajdasági Szabad Magyar Szó szerint.

Tadić, aki Szerbia államfője is volt, úgy értékelte, hogy Oroszország agressziót hajtott végre Ukrajnában, és nagy problémának nevezte, hogy ha az EU arra kéri majd Szerbiát, hogy szankcionálja Oroszországot, mivel satuba kerülhet.

„Muszáj a saját érdekeinket szem előtt tartanunk. Eleget haltunk meg másokért. Meg kell őrizni a kapcsolatunkat az EU-val, de Oroszországgal és Kínával is, mert senki sem véd majd meg bennünket, mint ők (Oroszország és Kína). Ukrajnában azért keletkezett a válság, mert a NATO nem tartotta tiszteletben, hogy ne küldjön egységeket keletre.

“Az orosz és az ukrán nép is nagy árat fizet majd ezért. Békére intjük a feleket." Szerbia azért nem tudja elismerni a területek függetlenségét, mert az érdekei ellen beszélne Koszovó esetében.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.