Ana Brnabić, Szerbia miniszterelnöke a napokban kijelentette, annak ellenére, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) idén 3,5 százalékra csökkentette a szerbiai gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését, „a körülményekhez képest még ez is jelentős” - tudósított a vajdasági Szabad Magyar Szó.

„Szeretném, ha meg tudnánk valósítani a négy százalékos növekedést. Tavaly 7,5 százalékos volt a gazdasági növekedés, úgyhogy a mi alapunk Európában az egyik legmagasabb” – mondta a kormányfő optimistán.

Brnabić úgy véli, hogy a három válságos évben a Szerbiában jegyzett kumulatív növekedés végül Európa legjobbja lesz. Az országnak fel kell készülnie a 2023-as évre, biztosítani kell a pénzügyi stabilitást, de a nagy beruházási programokat is folytatni kell.

Számháború

A kormány tervei szerint 2025-ben a szerbiai átlagfizetés 900, az átlagnyugdíj pedig 400 euró lesz (378 ezer és 168 ezer forint) - a kormányfő titokzatosan megjegyezte, hogy minderről kormányfői expozéjában majd részletesen is beszél. Aleksandar Vučić, Szerbia államfője már két és fél éve ígérgeti ezt, habár ő nyugdíjjal kapcsolatosan valamivel magasabb összegről beszélt.