Egyre közelebb vagyunk a járványügyi helyzet megnyugvásához és a reményhez, hogy teljesen normális életet élhetünk tavaszra és nyárra - idézte a vajdasági Szabad Magyar Szó Radmilo Janković orvos professzor, a niši Klinikai Központ igazgatóhelyettese nyilatkozatát. A Covid-19 már nem lesz olyan betegség, amely miatt karanténba kellene vonulni, kötelező szűrés sem lesz és egyre kevesebb korlátozásra kell számítani.

Az elmúlt két hónap alatt az omikron és az, ami történt ez idő alatt megváltoztatta a Covid-19-ről alkotott nézeteket. A kórházukban általában idős, nem beoltott, más betegségekben is szenvedő személyek vannak, akikről a kórházban derül ki, hogy fertőzöttek, mert gyorsan terjedt a fertőzés.

Igazi Covid-páciensek, mint a delta koronavírus-változat pusztítása idején, szinte már nincsenek is. Gyakorlatilag egyetlen olyan beteg se volt, akinél komplikációk léptek volna fel vagy meghalt volna. Nincsenek fiatal megbetegedettek a kórházban. Ez már nagyon régóta tart, ezért nagy a nyomás, hogy megváltozzon a járványügyi szabályozás.