A Duna vízállása több métert csökkent, és bár a folyó Szerbiában továbbra is hajózható, Bulgáriában leállt a forgalom. Emiatt több mint egymillió tonna Szerbiába tartó szénszállítmány, 1,2 millió tonna búza, 400 ezer tonna egyéb gabona, továbbá rengeteg fém- és vegyipari nyersanyag rekedt Bulgáriában – idézte Tomislav Momirović közlekedési miniszter bejelentését a vajdasági Szabad Magyar Szó.

Az áru egy részét teherautók és vonatok viszik tovább, de nincs kapacitás a teljes árumennyiség leszállítására. A miniszter beszámolója szerint Szerbiában kotrógépekkel el tudták végezni a szükséges munkálatokat a Duna hajózhatósága érdekében, és szombaton aláírják azt a szerződést is, aminek köszönhetően a gépeket Bulgária rendelkezésére bocsátják.

Krízisterv a gázellátásra

Ezt követően Romániával közösen teszik majd hajózhatóvá a folyót Bulgáriában is. Bár a munkálatok várhatóan 60 napig tartanak, ez alatt az idő alatt a dunai hajózás nem fog teljesen leállni.

A biztonságos földgázellátásra vonatkozó prevenciós és krízisterv kidolgozására írt ki pályázatot a belgrádi Bányászati és Energetikai Minisztérium. A közbeszerzés becsült értéke 2,2 millió dinár (7,5 millió forint). A pályázati kiírás szerint a teljesítési határidő 120 nap.

A minisztériumnak a kiválasztott beszállítóval megkötött szerződés után munkacsoportot kell alakítania annak a prevenciós és akciótervnek a kidolgozására, amivel az ország biztonságos földgázellátását kellene biztosítani.