A polgárok vásárlóereje az elmúlt egy évben jelentősen visszaesett Szerbiában, azonban az igazán drasztikus életszínvonal-csökkenés csak ezután következik majd – idézte Goran Radosavljević közgazdászt a vajdasági Szabad Magyar Szó. A szakértő szerint a statisztika ebben a pillanatban nem követi hűen, hogy mi is történik a valóságban a polgárok életszínvonalával.

A Köztársasági Statisztikai Hivatal július 25-én tette közzé, hogy Szerbiában a májusi nettó átlagfizetés 74 168 dinár (250 ezer forint) volt, míg a medián bér (a munkavállalók 50 százaléka ennél kevesebbet keresett) 56 582 dinárt (195 ezer forint) tett ki.

A vásárlóerő nem javult

A közgazdász szerint az alapvető probléma az, hogy a Szerbiában élők a bevételük jelentős részét élelemre, lakhatása és energiára költik, és az elmúlt időszakban ez a három tétel az, amely jelentősen megdrágult. A Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Telekommunikációs Minisztérium közlése szerint az áprilisi fogyasztói kosár 83 633 dinárba került, vagyis 1,15-ször többe, mint a nettó átlagkereset.

Az összehasonlító elemzésekből az derül ki, hogy 2012 óta az átlagfizetés a kétszeresére nőtt, a polgárok vásárlóereje azonban nem duplázódott meg. Tíz évvel ezelőtt a májusi nettó átlagbér 40 442 dinár volt, vagyis kétszer volt alacsonyabb a jelenleginél. Akkor egy euróért 116,61 dinárt kellett fizetni, most pedig 117,4 dinárba kerül egy euró a Szerb Nemzeti Bank középárfolyama szerint.