Az InoBat szlovák akkumulátorgyártó cég bejelentette, szándéknyilatkozatot írt alá Szerbia kormányával az elektromos autókhoz szükséges akkumulátorgyár kiépítéséről, amelynek teljes termelési kapacitása 32 gigawatt lenne - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó.

A hírt a szlovák TASR hírügynökség közölte, ám nem saját forrásból, hanem a Reuters értesülései alapján. Az InoBatba történő befektetéssel reméljük hozzájárulunk ahhoz, hogy Szerbiában a megfelelő mennyiségben lehessen akkumulátort gyártani – közölte Marnie Finlayson, a Rio Tinto akkumulátorgyártási szektorának igazgatója. A Rio Tinto a szlovákiai vállalat számos befektetője közül az egyik.

A közlemény szerint a gyár 2025-re készülne el, és kezdetben négy gigawatt kapacitással működne. A szerb kormány 419 millió euró (170 milliárd forint, egy Puskás Stadion építési költségének nagyságrendjébe illő összeg) támogatás hagyott jóvá, ami magába foglalja a juttatásokat, az adókedvezményt és a projekttámogatást is, közölte az InoBat.

Az InoBat egyébként beharangozta, hogy egy-egy gyárat szeretne építeni Nyugat-, illetve Kelet-Európában. A szlovák vállalat múlt hónapban írt alá szándéknyilatkozatot a spanyol kormánnyal. Ez a nyilatkozat sem végleges, a lehetséges helyszínek között Nagy-Britannia is szerepel.