Az elkövetkező napokban az új fertőzöttek száma egy nap alatt öt számjegyűre nő majd – mondta Predrag Kon, a szerbiai Köztársasági Válságtörzs tagja a vajdasági Szabad Magyar Szó tudósítása szerint. Az epidemiológus szerint az esetszámok növekedésére az előttünk álló két hétben kell számítani, ezek az újévi rendezvények következményei. A szerb fővárosban már robbanásszerűen emelkedett az új fertőzöttek száma, Kon szerint most Újvidék következik.

– A rendezvényeket le kellett volna fújni. Én mindent megtettem a Köztársasági Válságtörzs ülésén. Amióta megjelent az omikron koronavírustörzs, a védőoltás önmagában nem elegendő, a vakcinát kombinálni kell a hatályos rendelkezésekkel, ezt mindenkinek elmondtam – nyilatkozta Kon a Szerbiai Rádió és Televíziónak. Szerencsés körülmény, hogy jelenleg novemberhez képest hét-nyolcszor kevesebb beteg szorul kórházi kezelésre.

– Meddig hozzuk még magunkat ilyen helyzetbe? Az év végi ünnepségeken senki nem viselt maszkot. Folyamatosan tehetetlennek érzem magam, a kiút ebből a helyzetből akkor lehetséges, ha a polgárok elkezdik meghallgatni a szakembereket, akiket nem lehet úgy kezelni, mint egy bábszínházi előadás résztvevőit.

Szerbiában január elsején a 10 496 tesztelt személy közül 1610 esetben mutatták ki a koronavírus jelenlétét (15,33 százalék). Két nappal később 14 062 személyt teszteltek és 2765 pozitív esetet találtak (19,66 százalék). Január 5-én 25 516 tesztet végeztek el az országban és 7488 személynél mutatták ki a koronavírus jelenlétét (29,34 százalék). A január 10-ei adatközlés szerint 26 133 személyt teszteltek, és közülük 8949 pozitív esetet találtak (34,24 százalék).