A bővítés az Európai Unió három legfontosabb feladatainak egyike, ezért is lesz jelentős a december 6-i tiranai csúcs, amelyet az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok vezetői részvételével tartanak, és nagyon fontos, hogy Szerbia is ott legyen a találkozón - hangsúlyozta Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos Belgrádban.

Várhelyi szerint az uniós bővítésre, azon belül is a Nyugat-Balkánra, illetve Szerbia és az Európai Unió kapcsolatára ismét nagy figyelem vetül. A térség hosszú távú békéjének kulcsa mindenképpen az európai uniós csatlakozás.

Az uniós diplomata a szerb elnökkel két sürgető kérdésről is tárgyalt: az energetikáról és a migrációról. Brüsszel 2,5 milliárd euróval (1022 milliárd forint) támogatja a nyugat-balkáni térséget annak érdekében, hogy a régió kezelni tudja az energiaválság miatt kialakult helyzetet. A következő év elején Szerbia ebből 165 millió eurót (67,5 milliárd forint) kap a háztartások támogatására, a többi pénzeszközzel pedig az energetika területén megvalósuló infrastrukturális fejlesztéseket és építkezéseket támogatják. Ezekkel Szerbia energiahordozók tekintetében az EU számára is belépési pont lehetne. Várhelyi a migrációval kapcsolatban azt közölte, hogy senki nem tudja egyedül megállítani az illegális bevándorlókat, ezért összefogásra van szükség.

"Terrorista söpredék és legalja csőcselék"

Aleksandar Vucsics szerb elnök a közös sajtótájékoztatón az egy nappal korábbi heves kirohanásait is igyekezett megmagyarázni. Az államfő a belgrádi Pink Televízióban "terrorista söpredéknek" nevezte Albin Kurti koszovói miniszterelnököt, az általa kinevezett új kisebbségi minisztert pedig "legalja csőcseléknek". Vucsics azzal magyarázta kirohanását, hogy amikor a koszovói szerbek védelméről van szó, nem tud hidegen és hűvösen reagálni, ő érzelmes ember, aki a számára fontos témákban erőteljesen szokott megnyilvánulni.

A szerb államfő a napokban dönt arról, hogy korábbi kijelentésével ellentétben végül elmegy-e a tiranai csúcsra, mert elege van már abból, hogy mindig azt hallgatja, hogy a Koszovóval fenntartott viszonyban mindkét félnek meg kell tennie mindent.

Elég a két oldalról szóló meséből, mi semmi mást nem tettünk az utóbbi időszakban, mint hogy tüzet oltottunk!

- húzta alá, elismerve azt, hogy az uniós biztos és a szerb kormányfő szerint is el kell menni tárgyalni Tiranába, de ő erről még nem hozott végleges döntést. Belgrád nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben, de fellépett azok ellen, akik Szerbián keresztül akarták megkerülni az unió szankcióit.