A jövő évben a szerbiai polgároknak nem sok okuk lesz az optimizmusra, hiszen a szakértők szerint az infláció és a rossz gazdaságpolitika miatt folyamatos üzemanyagár-növekedésre, áram drágulásra és élelmiszerár-növekedésre számíthatunk - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó. Már januárban újabb drágulás várható, az áprilisi választások után pedig jelentős áremelkedést tapasztalhatunk.

Az év első hónapjától kezdve a vállalkozásoknak megdrágul az áram, emellett az üzemanyag és a cigaretta árának további növekedésére is számítani lehet. Az állam úgy döntött, hogy befagyasztja az egyes élelmiszerek árát, ilyen legutoljára Milošević idejében volt. Nincs ingyen ebéd, valakinek fizetnie kell - mondják közgazdászok

A Szerbia jelenleg öt-hatszor drágább áron importálja az áramot, mint amennyiért eladja a fogyasztóknak, és amennyiben a veszteséget a közvállalat nem tudja pótolni, úgy az államnak kell majd. Minden jövedéki termék drágulni fog, hiszen az év végére 8,9 százalékos lesz az infláció.

Bratislav Vukadinović, a Pékszövetség elnöke a Nova.rs portálnak elmondta, hogy a sütemények, a burek és más pékáruk drágábbak lesznek a liszt drágulása miatt, de a bejelentett áramdrágulás és a magasabb minimálbér is hozzájárul majd ehhez. A pékek igen nehéz helyzetben vannak, mivel jelenleg minden pénzt, amit megkeresnek, azonnal vissza kell forgatniuk az üzletbe, hogy vállalkozásuk fizetés- és működőképes maradjon.