Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Abban bízom, hogy a tél meleg lesz, mert ha a forró nyár után télen hűvös napok várnak ránk, akkor talán még a gyertyákat is elő kell keresni. Egyelőre minden bizonytalan – mondta Milun Babić szerbiai egyetemi tanár a vajdasági Szabad Magyar Szó tudósítása szerint.

Ha a lehetséges áramszünetekről beszélünk, akkor az első és legfontosabb kérdés, hogy a szerb államnak sikerül-e pénzt biztosítania, hogy elegendő áramot vásároljon. A Szerbiai Villanygazdaság ugyanis nem tud annyi áramot termelni, amennyire a gazdaságnak és a polgároknak szükségük van. Még szerencse, hogy az állami vállalat élére olyan emberek érkeztek, akik sokkal szakképzettebbek az előző vezetésénél, amely rengeteg kárt okozott.

Korábban kellett volna lépni

Velimir Gavrilović szakértő szerint az állam már elkésett az áram takarékosságával, azt sokkal előbb, 2021 végén kellett volna elkezdenie, amikor a nem megfelelő szén felhasználása az erőművekben üzemzavart okozott az áramellátásban. Már akkor lehetett tudni, hogy a vállalat az elkövetkező hónapokban nem tud majd megfelelő mennyiségű energiát előállítani, és így kénytelen lesz magasabb áron elektromos energiát importálni.

A bejelentett kedvezmények, amelyet az kaphat, aki kevesebbet fogyaszt, jó ötlet, de már a tavalyi meghibásodás után meg kellett volna tenni a lépéseket: kikapcsolni a díszkivilágítást, az állami vállalatokban minden második égőt ki kellett volna iktatni stb.