Elégedetlenek a meggy felvásárlási árával a dél-szerbiai gyümölcstermesztők, ezért sokan inkább le sem szedik a fáról a termést - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó. Ugyanakkor a Bela Palanka melletti Čiflik faluban élő Rajko Krstić úgy döntött, felhívást intéz a polgárokhoz, hogy mindenki, akinek télirevalóra van szüksége, ingyen szedhet magának.

A Nova.rs portálnak nyilatkozó Krstić elmondta, az egyhektáros meggyültetvényen idén mintegy tíz tonna termett, de nem fizetődik ki leszüretelni, hogy aztán 30 dináros (102 forint) kilogrammonkénti áron adja át a felvásárlónak.

– Lehet, hogy más településeken fizetnek 40, vagy akár 60 dinárt is, de nekem csak 30 dinárt kínáltak. Ennyi pénzért nem fogom leszüretelni, mert csak költségem származna abból is. A szedők 25 dinárt kérnek kilogrammonként, további öt dinárba kerül a rakodás, a mérés, az újra pakolás és a szállítmányozás. Tehát 30 dinár csak a szüret költsége, és hol van még a többi befektetés, a műtrágya, a növényvédő szerek, a földterület megmunkálása.

Három, négy évvel ezelőttig a felvásárlók még kamionokat küldtek a gyümölcsösbe a termésért, ma már a termelőknek maguknak kell a felvásárlóállomásokig megszervezniük a fuvart.