Jorgovanka Tabaković, a Szerbiai Nemzeti Bank (NSB) kormányzója kijelentette, hogy Szerbiában azért drágult meg 152 százalékkal a krumpli, mert a járványt követően sokan szerveztek lakodalmakat és egyéb ünnepségeket, ezek miatt pedig megnőtt a kereslet - tudósított a vajdasági Szabad Magyar Szó.

Idén júliusban 24,8 százalékkal drágult meg az élelmiszer Szerbiában, jóval nagyobb mértékben, mint az eurozónában, ahol 11 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak.

Sekély a piac

A Nemzeti Bank inflációról szóló jelentésének bemutatása során a Danas újságírójának kérdésére, hogy mi az árkülönbség oka, Milan Trajković, az NBS gazdasági és statisztikai osztályának igazgatóhelyettese azt felelte, hogy két évvel ezelőtt Szerbiában alacsonyak voltak az élelmiszerárak.

A szárazság mellett, az árakat az is befolyásolta, hogy az európai piac sokkal nagyobb és mélyebb. Nálunk sokkal változékonyabbak az árak – magyarázta Trajković.

Ehhez tette hozzá a bankelnök, hogy a járvány idején kevesebb burgonya fogyott, majd ezt követően az emberek elkezdtek vásárolni, így megnőtt a kereslet, ami a szárazság és egyéb tényezők mellett a burgonya árának növekedését eredményezte.