Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagy ritkaságnak számít Szerbiában, hogy a munkaadó egy átlagfizetéssel jutalmazza az alkalmazottakat, sok olyan vállalat van viszont, amelyik különböző bónuszokat oszt az év végén - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó. Annak ellenére, hogy nincs erről hivatalos statisztika, a szakemberek azt mondják, a bónusz gyakorlata főként a külföldi vállalatokra jellemző.

A szakszervezetek nem hivatalos felmérése szerint, 13. havi fizetést a szerbiai dolgozók mindössze egy százaléka kap, ők vagy külföldi vállalatoknál dolgoznak, vagy kisebb, helyi vállalkozások illetve közvállalatok alkalmazottai. A szakszervezet képviselői hozzáteszik, Szerbiában sok munkásnak álom még a rendszeres, tisztességes havi bér is.

Milos Turinski, a Poslovi Infostud portál képviselője azt mondja arról nincs adat, hogy pontosan hány vállalat motiválja így a dolgozóit, de a leggyakrabban az IT-szektor és a külföldi vállalatok határozzák el magukat erre a lépésre. Ritka azonban, hogy egy teljes, 13. havi fizetést utalnának az alkalmazottaknak. Ahhoz, hogy a vállalatok nem adnak 13. havi fizetést az is hozzájárulhat, hogy a jelenlegi törvény ugyanúgy megadóztatja ezt a kifizetést is, 2014 előtt viszont ez másként volt.