A szerbiai parlament leköszönő elnöke, a Szerbiai Szocialista Párt vezetője, Ivica Dačić kijelentette, Oroszországgal kapcsolatban Szerbia nem fogja összehangolni külpolitikáját az Európai Unióval - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó. Szerbiától azt várják, hogy válasszon, kinek a pártját fogja, de szerb érdek nem ez, mondta.

Szerbiának az ország EU-s csatlakozásáig szakaszosan kellene összehangolnia külpolitikáját az EU külpolitikájával, de erre a közeljövőben még nem lehet számítani. – Garantálják, hogy holnap az EU tagjai leszünk? Nem, hanem majd 10, 15, 20 év múlva. Hát jó, mi meg majd összehangoljuk a külpolitikánkat 10, 15, 20 év múlva – mondta a politikus, hozzátéve, Szerbia nem a Nyugat vagy a Kelet politikáját kell, hogy képviselje, hanem saját érdekeit kell szem előtt tartania.

Dačić arról is beszélt, hogy Szerbia tiszteletben tartja az EU álláspontját a területi integritás elvének tiszteletben tartásáról, és szerinte nem jó, hogy Oroszország megsértette Ukrajna területi integritását. Az április 3-ra kiírt választásokról is beszélt, mondván, az ukrajnai háború miatt visszaesett a kampány intenzitása.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.