A Linglong nagybecskereki építkezésén az elkövetkező hat hónapban nem lesznek munkálatok, mert az anyagok szállításai költségei túl sokat drágultak – értesült nem hivatalos forrásokból a Vajdasági Kutató-elemző Központ (VOICE) a vajdasági Szabad Magyar Szó tudósítása szerint. A Linglong bejáratánál már biztonsági szolgálat sincs két napja.

Egy kínai menedzser elmondása szerint a vietnámi és kínai munkások zöme hazautazott, az utolsó csoport október végén hagyja el a várost. A hazatérő munkások állítólag arról számoltak be, hogy nincs a vállalatnak pénze, és csak nagyjából tíz kínai, vietnámi és indiai munkás maradt azért, hogy kitakarítsanak.

Az ukrajnai háború miatt megdrágultak a beszerzések, és nem tudjuk, mi fog történni. A gyárépítés folytatódni fog, ezt a szerződést teljesítettük, de folytatni fogjuk a munkát is. A China Energy állami cég, és a kormány dönt majd a továbbiakról – mondta a menedzser a VOICE-nak.

Hátha mégis úgy lehetne

A sajtóértesülésekkel ellentétben a Linglong nem függeszti fel az építési munkálatokat, szerződésszegés miatt viszont szerződést bontott az üzemépítést megvalósító CEEC TEPC-vel, amit hamarosan új szerződéssel váltanak fel - idézte a Szabad Magyar Szó a Linglong Nagybecskereken épülő üzemének vezetőségét.

„Az egyik vállalkozónk, a China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction belgrádi vállalata (CEEC TEPC) nehézségekbe ütközött a velünk kötött szerződés teljesítéséhez szükséges munkaerő felvételével, emellett több más okból is megsértette a szerződésben foglaltakat. Mindezek ahhoz vezettek, hogy a munkákat nem tudták határidőre elvégezni” – közölte a cég.

A Linglong International Europe közleménye szerint a többi fővállalkozó és alvállalkozó továbbra is dolgozik a projekten és a gumigyár a közeljövőben megkezdi a termelést.

Botrányos körülmények

A vietnámi vendégmunkások korábban arról számoltak be, hogy útlevelüket át kellett adni a munkáltatónak, ami civil szervezetek szerint kimeríti az emberkereskedelem jogi tényállását. Emellett embertelen körülmények között laknak.

Egy tavalyi riport szerint  “Mezítláb, műanyag papucsban, kiömlött ürüléken járkálnak ezek a szinte már félig megfagyott emberek, akik életükben nem láttak havat. Panaszkodnak, de nem tudom, mi lesz, amikor beköszönt az igazi tél, fogalmam sincs mi vár rájuk.”

Helyi tiltakozás

A Linglong adja vissza Szerbiának a telkét és bocsássa rendelkezésére a rajta jogtalanul felépített objektumokat is – erre szólította fel közleményében a kínai vállalatot a nagybecskereki Polgári Fordulat a vajdasági hírportál szerint.

A mozgalom így reagált arra a hírre, miszerint a kínai vállalat ideiglenesen leállította a gumigyár építését, és emlékeztetett arra, hogy a szerb állam közel 100 hektár, korábban mezőgazdasági földként nyilvántartott pacellát ajándékozott a Linglongnak.

A szerb kormányt arra kérték közleményükben: ne mentsék meg a kínai beruházót új költségvetési injekcióval, ugyanis erre a nagybecskereki beruházásra már eddig is 75 millió eurót áldoztak.