Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A külföldön tartózkodó szerbiai állampolgárok 30 százaléka jelenleg Németországban él, majd Ausztria, Svédország, Svájc, Norvégia és az Egyesült Államok következik – idézi a vajdasági Szabad Magyar Szó Snežana Lakčevićot, a Köztársasági Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási osztályának a vezetőjét.

Az osztályvezető szerint 2011-ben még Ausztria vezetett, utána következett Németország, Svájc, Franciaország és Svédország. A változás oka az lehet, hogy megváltozott egyes országok bevándorlási politikája, Norvégia például vonzza a képzett munkaerőt.

A külföldön élő szerbiai állampolgárokról most először végez kutatást a KSH, mégpedig a népszámlálással párhuzamosan. Az erre vonatkozó kérdőívet a KSH honlapjáról lehet letölteni.

Több száz ezer emigráns

„Sok külföldön élő honfitársunk szerette volna, hogy őket is vegyük nyilvántartásba. Bár őket összeírják ott, ahol egy évnél régebb óta laknak, úgy döntöttünk, hogy elvégezzük ezt a kutatást is” – mondta Lakčević.

Az egy évnél hosszabb ideje külföldön élő családtagokról az itthoniak is nyilatkoznak a kérdezőbiztosoknak. 2011-ben például ily módon 350 ezer külföldön élő állampolgárt írtak össze, akiknek átlagos életkora 34 év volt. 2011-ben az is kiderült, hogy 2002 és 2022 között 150 ezren költöztek külföldre, az ő átlagos életkoruk 28 év volt.

Közülük minden ötödik magas szakképzettséggel rendelkezett. Egyes demográfusok szerint 2011-től 200 ezer szerbiai állampolgár költözött el az országból több mint egy évre.

2011-ig egyébként ezeket az adatokat nem a népszámlálás keretében vették nyilvántartásba, hanem a nagykövetségeken, egyházakon, egyesületeken keresztül.