Egyre nehezebb villanyszerelőt, szobafestőt, kőművest, vízvezeték-szerelőt találni Szerbiában - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó. A legnagyobb tapasztalattal rendelkezők elmentek külföldre vagy csak egyszerűen megtehetik, hogy válogatnak, az ügyfelek között is. A tavasz és a nyár a leginkább megfelelőek a lakásfelújításra, viszont aki ilyesmit tervez, már most mester után kellene néznie.

Az egyik vállalatnál a kérdésre, miszerint mikor tudnának belekezdeni egy lakásfelújításba, annyit mondtak, leghamarabb három-négy hónap múlva. Ennyi a minimális várakozás. A tulajdonos elmondása szerint alig lehet mestert találni, ő pedig mostanra egy állandó csapattal dolgozik. A munkások 45 eurót (16 ezer forint) is megkeresnek egy nap. Az elmúlt évekhez viszonyítva ez legalább 50 százalékos áremelkedést jelent.

Amikor elromlik valamilyen háztartási gép, egy nap is hosszúnak tűnik nélküle, a javításra viszont sokkal többet kell várni, mert az ehhez értő szakemberekből is hiány van. Aki szeretné, hogy a háznál javítsák meg, helyben, az elromlott eszközt, annak csak a kiszállásért 2000 dinárt (6000 forint) kell fizetnie. Sokszor egy új gép megvásárlása jobban megéri, hiszen a legolcsóbb mosógép 20 000 dinár körül mozog. A legjobb szerelők a külföldet választották, a fiatalokat pedig nem érdekli ez a munka, nem könnyű állandóan a terepet járni - mondta egy villanyszerelő.

A duális oktatás valamennyire segít a problémán, a szakértők szerint azonban Szerbia mesterek nélkül maradt, az utánpótlás pedig nehezen érkezik. Az államnak motiválni kellene a fiatalokat, hogy ezt a munkát válasszák, a bérezésnek pedig még inkább növekednie kellene, hogy ne a külföldet válassza az új generáció.