A szerbiai idősotthonok azon lakói, akik már megkapták a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisát, ismét fogadhatnak látogatókat - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó. Radoslav Milovanovic, a Privát Idősotthonok Egyesületének elnöke azt mondta, hogy a látogatások iránt óriási az érdeklődés.

"Az idősotthonoknak külön helyiséget kell kialakítaniuk erre a célra. A látogatónak pedig előre kell jeleznie az érkezést. Maga a látogatás legfeljebb 45 percig tarthat" - mondta Milovanovic. A lakók csak akkor fogadhatnak látogatókat, ha az adott intézményben az előző két hétben nem regisztráltak koronavírus-fertőzöttet.

Eközben Mirsad Derlek egészségügyi államtitkár kijelentette, hogy a köztársasági válságstáb biztosan nem lazít a napokban a szerbiai járványügyi intézkedéseken, valószínűbb a szigorítás, ez azonban attól függ, hogy ma milyen friss adatok lesznek a fertőzöttek számával kapcsolatban. Derlek szerint Szerbia júniusra elérheti a kollektív immunitást, néhány nappal ezelőtt kollégája, Branislav Tiodorovic azt mondta, hogy ez akár 15-30 napon belül megvalósulhat.