Egy szerb gazdasági sajtóorgánum, a Biznis magazin főszerkesztője, Radojka Nikolic úgy véli, hogy Szerbia egy csapásra gázexportőrré válik azt követően, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Alaksandar Vucic szerb elnök gáztranzit-megállapodást írt alá Moszkvában - idézik a kollégát a b92 hírportál szerkesztői. Az is kiderült, hogyan gondolta ezt.

A főszerkesztő asszony szerint Szerbia a jövőben tranzitdíjat szedhet majd a területén lévő csövekben délről észak felé áramló orosz gázért, éppen úgy, ahogy jelenleg Magyarország teheti fordított irányban. Az ország eddig csak importált gázt, míg most lehetővé válik, hogy exportáljon is.

Állati jó lesz

A titkok az, hogy Putyin és Vucic megállapodott arról, hogy Szerbia rákapcsolódik a török áramlatra. Ez a gázvezeték Oroszországból szállít energiahordozót a Fekete-tenger fenekén a török-görög határra, ahonnan azt tovább lehet pumpálni Európa közepe felé. A csőkígyó Bulgária felől érkezeik majd az országba.

A folytatásról már júliusban megállapodtak a magyar kormánnyal. Magyarországok keresztül egészen Ausztriáig áramolhat a gáz a csövekben. Nikolic megemlítette azt a két további tervet is, amelyek alapján Bosznia-Hercegovina szerb régiójába, illetve Horvátországba is eljuthat Szerbián át az orosz gáz. Eközben nőhet a hazai fogyasztás is, ami hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez.

Elképesztően jó lesz

A szakértők idén kétszázalékos GDP-bővülést várnak Szerbiában, ami jövőre 3,5 százalékra mehet fel. Ezt követően jó szerencsével tovább hajózva Szerbia gazdasági fejlődése a régió élére kerülhet. A gázegyezmény ugyanis komoly lökést adhat ahhoz, hogy az ország sereghajtóból éllovassá váljon.

További haszna az energiaipari együttműködésnek, hogy erősíti az örvendetesen bővülő szerb-orosz külkereskedelmet, amelynek szintén elsősorban a szerb kiviteli ága bővül. Az orosz gáztranzit-megállapodás 2021-ben jár le, amikor Szerbia várhatóan harmonizálja szabályozását az Európai Unióéval.

A nyitókép forrása: Getty Images.